Katica: Glavnom gradu vratiti nadležnosti koje je imao prije rata

Radiosarajevo.ba
Katica: Glavnom gradu vratiti nadležnosti koje je imao prije rata
FOTO: Facebook / Velija Katica

Gradsko vijeće Sarajeva danas će na sjednici razmatrati informaciju o Nacrtu zakona o lokalnoj samoupravi Kantona Sarajevo, a kojim bi se definirale nadležnosti općina, grada i kantona.

Vijećnik Velija Katica smatra da konačno treba riješiti problem nadležnosti koje se prepliću, a tu se najviše misli na komunalne usluge i regulacione planove.

Dosadašnji Zakon, podsjeća, je koncipiran tako da su većina ovlaštenja, nadležnosti, bile prenesene na općinski nivo, te da Grad gubi puno na tome i to nije dobro.

„Trebamo ići u smjeru vraćanja kompetencije gradu koje je imao i prije rata. Na taj način gradu dajemo snagu ko glavnom gradu BiH“, naglasio je Katica u izjavi za Fenu.

Kao primjer, naveo je budžet koji ima Grad Zagreb u iznosu od 300 miliona eura, a Budžet Grada Sarajeva je 16,5 miliona KM.

Dodao je, da iako je Grad posebno u mandatu gradonačelnika Abdulaha Skake, uradio značajne projekte, kao što je Projekt trebevička žičara, Bistrička stanica, Olimpijski muzej, projekt biciklistička staza, treba raditi više.

„Glavni grad BiH, Sarajevo, možemo ojačati samo ako ojačamo mogućnosti za veći budžet“, zaključio je vijećnik Velija Katica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije