! / Kanton Sarajevo će sa italijanskim partnerima zajednički se boriti protiv korupcije

20. 06. 2019. u 17:17:00 Radiosarajevo.ba

Shares:5

Delegacija Univerziteta u Napulju "Parthenope" je u posjeti Sarajevu povodom učešća na Kick off Konferenciji SIPAS projekta “Politike stabilizacije i integracije bosanskohercegovačkog sistema javnih institucija” koja će biti održana 21. juna 2019. pri Delegaciji EU.

U okviru njihove posjete u Sarajevu upriličit će posjete subjektima koji imaju veoma važnu ulogu u politici stabilizacije i integracije bosanskohercegovačkog sistema javnih institucija, saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Tim povodom, delegacija Univerziteta u Napulju "Parthenope", koju su činili profesor Fabrizio Rippa i dr. Maria Ilia Bianco, te predstavnici Ambasade Italije u BiH, posjetili su danas Kanton Sarajevo i Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom. Delegaciju i goste primili su ministrica pravde i uprave, Lejla Brčić, šef Ureda, Erduan Kafedžić, te članovi Tima Vlade Kantona Sarajevo za borbu protiv korupcije.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima antikorupcijske obuke i treninga za državne službenike Kantona Sarajevo u Italiji, u okviru regionalnih antikorupcijskih aktivnosti i saradnje, u cilju podizanja standarda javne uprave BiH, odnosno približavanja standardima i praksi zemalja EU.

Predstavnici Kantona pozdravili su mogućnost održavanja ovakve obuke i iskazali spremnost za aktivno učešće u kreiranju programa za ovu obuku, posebno imajući u vidu lidersku poziciju Kantona Sarajevo u antikorupcijskim aktivnostima i ostvarenim rezultatima u BiH, te značajno iskustvo, analize i podatke na ovu temu.

Na sastanku su kratko prezentirane dosadašnje aktivnosti Kantona Sarajevo u borbi protiv korupcije, sukoba interesa i drugih nepravilnosti, prije svega kada je u pitanju Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo, izradi registara zaposlenih u javnom sektoru i imenovanih lica u Kantonu Sarajevo, kao i aktivnosti Ureda, prvenstveno provedene obuke koje je pohađao značajan broj državnih službenika i uposlenika javnog sektora Kantona Sarajevo, te projekat antikorupcijskog, analitičkog, multimodularnog softvera.

S obzirom da Ured raspolaže značajnim i obimnim analizama, izvještajima i pokazateljima o korupciji, sukobu interesa i drugim nepravilnostima, gosti su izrazili spremnost za saradnjom i razmjenom znanja i iskustava iz ove oblasti, koju bi koristili kako u kreiranju specifičnih obuka za državne službenike, tako i po pitanju daljnjih istraživanja u ovoj oblasti, dodaje se u saopćenju.

NEMA KOMENTARA