Vlada KS plaća zdravstveno osiguranje porodiljama i trudnicama koje to nemaju

Radiosarajevo.ba
Vlada KS plaća zdravstveno osiguranje porodiljama i trudnicama koje to nemaju
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić.

Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo zdravstva, prvi put, su omogućili zdravstveno osiguranje trudnicama i porodiljama koje do sada nisu imale nikakvu zdravstvenu zaštitu.

Na današnjoj 35. Sjednici, Vlada KS je donijela Prijedlog odluke o dopunama Odluke o utvrđivanju osnovica, stopa i načinu obračunavanja i uplate naknada za obavezno zdravstveno osiguranje na području Kantona Sarajevo, čime je po prvi put posebnoj kategoriji trudnica koje do sada nisu imale zdravstveno osiguranje omogućeno da tokom trudnoće i postporođajno imaju zdravstvenu zaštitu.

“Razlog za donošenje ove odluke su informacije iz prakse, prema kojima je u posljednje vrijeme sve veći broj trudnica i porodilja koje nemaju mogućnost da ostvare zdravstveno osiguranje po bilo kojem osnovu. Zbog toga je Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo, zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo, osiguralo 100.000 KM u Budžetu Kantona Sarajevo za ovu godinu, kako bi spomenuta kategorija trudnica i porodilja dobila zdravstvenu zaštitu”, istakla je ministrica zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić.

Kanton se obavezao plaćati doprinose za trudnice i porodilje do šest mjeseci starosti djeteta, ako one nisu osigurane po drugom osnovu, saopćeno je iz Vlade KS.

Prijedlog pomenute odluke upućen je zastupnicima Skupštine KS na razmatranje i usvajanje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije