U Kampusu UNSA gradit će se botanički vrt i zgrade fakulteta

S. H.
U Kampusu UNSA gradit će se botanički vrt i zgrade fakulteta
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Kampus UNSA
Ukoliko sve bude teklo prema planu, zapušteni dijelovi Kampusa Univerziteta u Sarajevu mogli bi zablistati.

Na jugozapadnom dijelu Kampusa gdje se trenutno nalaze ruševni objekti predviđena je izgradnja Šumarskog fakulteta i botaničkog vrta.

"Predviđeno je to po Master planu, a Regulacionim planom precizirana u UNSA", potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz Službe sa odnose s javnošću Univerziteta u Sarajevu.

Kako je ranije i najavljeno, ostatak objekta na čijem zidu je oslikan mural Davida Bowieja predviđen je za rušenje jer trenutno predstavlja veoma nesigurnu i ruševnu konstrukciju, a na njegovom mjestu je po regulacionom planu predviđena izgradnja botaničke bašte u sklopu Šumarskog fakulteta, naveli su nam iz Službe za odnose s javnošću.

Mural_RSA4.JPG - undefined

Ipak, izgradnja Šumarskog fakulteta i botaničkog vrta nije predviđena u prvoj, prioritetnoj fazi izgradnje Kampusa i za izgradnju istih nisu obezbijeđena finansijska sredstva, kao ni projektna dokumentacija. 

Dok je sudbina ovih objekata još uvijek neizvjesna, prvi novoizgrađeni objekat u Kampusu će biti Biblioteka Univerziteta u Sarajevu zahvaljujući grantu Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije.

"U skladu s dinamikom realizacije aktivnosti u toku je izrada Izvedbenog projekta za izgradnju i opremanje Biblioteke Univerziteta u Sarajevu. Izradom Izvedbenog projekta za izgradnju i opremanje Biblioteke Univerziteta u Sarajevu, te njegovom revizijom, stiču se uslovi za raspisivanje tendera za izbor izvođača građevinskih radova, a u kasnijoj fazi i za provedbu procedure za opremanje Biblioteke", rečeno nam je iz Službe za odnose s javnošću.

130207070.3_mn.jpg - undefined

Memorandum o razumijevanju između Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine potpisan je 10. maja prošle godine u Sarajevu, a predviđeni datum završetka Projekta izgradnje i opremanja Biblioteke Univerziteta u Sarajevu u potpisanom Memorandumu o razumijevanju je 30. juni 2019. godine.

Izgradnja nove zgrade Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na prostoru Kampusa također je prema Master planu predviđena u prvoj fazi gradnje, čime se izlazi u susret obavezama po osnovu restitucije prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

"Univerzitet u Sarajevu odlučno podržava proces restitucije i zainteresiran je da se ta oblast u što skorijem periodu zakonski uredi na nivou države", naveli su iz Službe za odnose s javnošću UNSA.

Također, navedeno je i kako je prioritetni projekat izgradnja objekta Muzičke akademije čijom realizacijom bi se izvršile obaveze prema Katoličkoj crkvi. Na lokalitetu Kampusa, prioritetnim ostaje i izgradnja kompleksa u koji bi bili smješteni Poljoprivredni i Farmaceutski fakultet i Institut za genetički inženjering i biotehnologiju. 

Glavni projekti izgradnje Muzičke akademije i kompleksa u koji bi bili smješteni Poljoprivredni i Farmaceutski fakultet i Institut za genetički inženjering i biotehnologiju su završeni i sufinansirani od Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije