Kakvu vodu pijemo: Oglasio se vodovod o prisustvu metala u vodi

Radiosarajevo.ba
Kakvu vodu pijemo: Oglasio se vodovod o prisustvu metala u vodi

Iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća Vodovod i kanalizacija izdali su saopćenje nakon tvrdnji predsjednika Komisije za zaštitu okoliša Skupštine Kantona Sarajevo Zvonka Marića. 

Marić je rekao kako "Ne pije vodu iz česme, jer ima pouzdane informacije da su u vodi u KS prisutni teški metali".

Saopćenje prenosimo u cijelosti.

"U laboratoriji KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo svaki dan uključujući i vikende se rade mikrobiološke i fizičko-hemijske analize ( program praćenja na parametre skupine A prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće) na uzorcima koji pokrivaju sve pravce vodosnabdijevanja u nadležnosti KJKP ”VIK” d.o.o. Sarajevo.

Rezultati analiza pokazuju da su svi uzorci zdravstveno ispravni i da su u skladu sa Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (sl. Glasnik 40/10, 62/17). Laboratorija za kontrolu kvaliteta vode KJKP ”VIK” d.o.o. Sarajevo opremljena je sofisticiranom opremom koja omogućava mjerenja vrlo niskih koncentracija specifičnih hemijskih supstanci u uzorcima vode.

Shodno tome laboratorija je u mogućnosti da vrši sve analize po proširenom programu (program praćenja na parametre skupine B Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće). U program B Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće navedeni su specifični parametri koji se moraju raditi u vodi za piće između ostalog se nalaze teški metali. Shodno navedenom Laboratorija za kontrolu kvaliteta vode vrši analize svih teških metala predviđenih Pravilnikom (arsen, bakar krom, kadmij, nikl, olovo, selen i živa), osim toga u laboratoriju se rade i dodatne analize na sljedeće metale: kalcijum, kalijum, nartijum, antimon, željezo, mangan, aluminijum.

Analize na teške metale se rade periodično što je također u skladu sa pravilnikom kao i to na uzorcima uzetim iz sistema vodosnabdijevanja (gradska mreža) gdje se pokriju svi pravci vodosnabdijevanja kao i na uzorcima uzetim sa svih izvorišta koja su u nadležnosti KJKP ”VIK” d.o.o. Sarajevo.

Napominjemo da je, a u skladu sa Pravilnikom o izmjenama pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (Službene novine BiH 62/17) Tablica 1, definisana je minimalna učestalost uzorkovanja i analiza za praćenje usklađenosti parametara skupine A i parametara skupine B i iznosi 795 uzoraka na parametre skupine A i 39 uzoraka na parametre skupine B. U programu praćenja u svrhu samokontrole broj uzoraka koji je definisan od strane laboratorija KJKP „ViK“ d.o.o. Sarajevo je znatno veći u odnosu na broj uzoraka definisan Pravilnikom zbog složenosti sistema javnog vodosnabdijevanja.

Također, napominjemo da u skladu sa članom 14 navedenog Pravilnika, KJKP „ViK“ d.o.o. Sarajevo od dana donošenja Pravilnika tj. od 2010.godine redovno dostavlja godišnji izvještaj Federalnom ministrstvu zdravstva. Izvještaj između ostalog sadrži podatke o svim analizama koje je KJKP „ViK“ d.o.o. Sarajevo izvršio u svrhu kontrole zdravstvene ispravnosti vode za piće. Od Federalnog ministarstva zdravstva nikada nisu upućene primjedbe na dostavljeni izvještaj.

Iz svega gore navedenog se može zaključiti sljedeće:

Na osnovu svih dobivenih rezultata na parametre skupine B pravilnika koji uključuje metale u dužem vremenskom periodu kvalitet vode u sistemu javnog vodosnabdijevanja u nadležnosti KJKP ”Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Sarajevo je stabilan i izmjerene koncentracije svih polutanata skupine B su u skladu sa Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (sl. glasnik BIH 40/10, 62/17).

Naglašavamo da građani Kantona Sarajevo koji koriste vodu iz sistema javnog vodosnabdijevanja, a koja je u nadležnosti KJKP “ViK”-a d.o.o. Sarajevo je zdravstveno ispravna, te da nema potrebe za zabrinutost", saopćeno je iz Vodovoda i kanalizacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije