Jusuf Nurkić planira graditi košarkaški teren u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Jusuf Nurkić planira graditi košarkaški teren u Sarajevu
Foto: Ilustracija / Nurkić bi košarkaški teren gradio u centru Safet Zajko
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić upriličio je jučer druženje sa predstavnicima medijskih kuća i tom prilikom rezimirao projekte koji su realizirani u godini koja je iza nas.

Prije svega, načelnik se osvrnuo na 12 projekata koji su simbolično najavljeni na prošlogodišnjoj press-konferenciji, od kojih je završena izgradnja jedne od najboljih škola u Kantonu Sarajevo, OŠ "Aneks" sa sportskom dvoranom i dječijim vrtićem, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

Otvorena je sportska dvorana u OŠ "Mustafa Busuladžić" u Dobroševićima, dječije igralište u ulici Hekim Oglu Ali-paše, a pri kraju je i izgradnja igrališta u Bojniku.

Također, otvoren je i Dom oslobodilaca na Žuči, te obnovljeno 25 ulica.

"Sportska dvora uz školu 'Umihana Čuvidina' gradi se punom parom. Očekujemo da u aprilu ili maju bude završena kompletna konstrukcija tog objekta, nakon čega će uslijediti radovi na unutrašnjem dijelu objekta za čiju je izgradnju Općina osigurala 3,5 miliona KM. Realizira se najveći infrastrukturni projekat u oblasti saobraćaja, Deveta transverzala, gdje je u toku izgradnja mosta preko željezničke pruge u vrijednosti od oko 10 miliona KM, a plan je da se do aprila ili maja završi kompletan most, nakon čega ostaje spajanje sa ulicom Safeta Zajke kružim tokom koji će biti izgrađen. To je projekat koji se realizira zajedno sa Direkcijom za puteve KS, a najveći je infrastrukturni projekat iz programa 'Pokrenimo Novi Grad zajedno'", rekao je načelnik Efendić.

Također je kazao da najavljena rekonstrukcija sportske dvorane u Centru "Safet Zajko" nije započeta, ali da trenutno najbolji bh. košarkaš Jusuf Nurkić ima namjeru da investira u rekonstrukciju i izgradnju objekta za potrebe treniranja košarke, te da je procedura za Nurkićevu investiciju u već postojeći objekat u Centru "Safet Zajko" započeta.

Kada je u pitanju DZ „Novi Grad“ načelnik je kazao da sufinasijeri projekta Zavod zdravstvenog osiguranja, putem JU Dom zdravlja i Ministarstvo zdravstva KS, nisu uspjeli da nađu načina da izvrše svoju obavezu finansiranja vanjskog uređenja DZ i izgradnje parkinga, te da je Općina rebalanskom budžeta krajem oktobra, osigurala sredstva da se završe ti radovi. Radovi su u toku i trebali bi biti završeni početkom proljeća.

Završen je i idejni projekat Centralnog trga na Dobrinji, koji će nositi naziv Trg bosansko - američkog prijateljstva, a njegova izgradnja počet će u narednom periodu.

Kenan Bukva, šef Odsjeka za komunalne poslove Službe za investicije predstavio je projekte koji će se realizirati u narednoj godini na području općine Novi Grad.

Kazao je da je na jučerašnjoj sjednici OV usvojen budžet Općine Novi Grad u iznosu od 41,8 miliona KM koji omogućava da se razvoj Novog Grada nastavi još bržom dinamikom.

Naglasio je da će oko 50 posto budžetskih sredstava, tj. 19,5 miliona KM biti usmjereno u kapitalne infrastrukturne projekte.

"Za rješavanje problema saobraćaja u mirovanju izdvojeno je 2,5 miliona KM, za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže i ostalu komunalnu infrastrukturu oko 2,6 miliona KM, u rekonstrukciju i održavanje cesta i lokalnih puteva obezbjeđen je 1,1 milion KM, te 1,5 miliona za izgradnju sportskih terena i dječijih igrališta“, rekao je Bukva, ističući da će se nastaviti i sa izgradnjom šetališta, javne rasvjete i drugih projekata bitnih za život građana.

Istaknuto je da je veliki broj kapitalnih projekata i mjera koje se provode u oblasti privrede proizašao iz Strategije razvoja za period 2014. -2020. godina i da već daju značajne rezultate.

Kako je naglasio Džemaludin Kahrović, pomoćnik općinskog načelnika za privredu i lokalni ekonomski razvo,j osnovni cilj razvojne Strategije je konkurentna privreda koja će generisati nova radna mjesta.

"Rezultat podsticajnih mjera kojima se podržava ekonomski razvoj u ovoj lokalnoj zajednici, a koje se provode od kraja 2012. do kraja 2018. godine je 5.155 novih radnih mjesta u Novom Gradu, što znači da je u Novom Gradu godišnje kreirano po hiljadu novih radnih mjesta", izjavio je Kahrović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije