Je li voda u Sarajevu pitka?

Fena
Je li voda u Sarajevu pitka?
Voda u Sarajevu je pitka, ali nije dovoljno zaštićena, rečeno je danas na okruglom stolu ''Zagađivanje voda grada Sarajeva'' koji je organiziralo Udruženje građana za unapređenje i zaštitu prirodnog okruženja ''BeEco''.

Savjetnik za zaštitu okoliša i održivi razvoj Mladen Rudež kazao je da rješenje za zaštitu voda mora biti dugoročno, a da za početak treba riješiti problem sječe šuma i bespravne gradnje te kolektora na području Igmana, Bjelašnice i Trnova.

"Ako cijevi kolektora ne budu održavane fekalije idu na Vrelo Bosne i to je veliki problem grada Sarajeva", rekao je Rudež.

Naglasio je da su važeći zakoni dobri, ali da se moraju provoditi u praksi.

"Svijest treba postojati kod vlasti svih razina", istaknuo je Rudež te dodao da će na taj način voda ostati pitka i kvalitetna.

Kantonalni vodni inspektor Haris Biogradlić također je istaknuo probleme sječe šuma i bespravne gradnje. Naglasio je da je da to najviše utječe na kvalitetu voda.

Kazao je da su u rješavanju tih problema prve u lance općinske vlasti koje su obavezne da vode računa kod izdavanja građevinskih dozvola i vodnih akata.

"Nisam zadovoljan, ali je napravljen korak naprijed i više se vodi računa o okolišu i vodama", rekao je Biogradlić.

Prioritet je, dodaje, da se naprave vodozaštitne zone i da svako izvorište ima vodnu dozvolu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije