'Jazz Fest' demantovao Nermina Muzura: Zahtijevamo reakciju Vlade KS!

Radiosarajevo.ba
'Jazz Fest' demantovao Nermina Muzura: Zahtijevamo reakciju Vlade KS!
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Nermin Muzur

Iz Jazz Festa su demantovali tvrdnje koje je direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur naveo jučer, 17. jula održanoj press konferenciji.

Turistička zajednica odgovorila na kritike: O Jazz Festu, Solomunu, tramvaju... 

Reakcija se odnosi na odluku da Jazz Fest ne bude finansijski podržan. Poručili su da su tri Muzurova obrazloženja ovakve odluke neistinita.

Osvrnuli su se na njegovu tvrdnju da nisu opravdali sredstva dodijeljena 2017. godine u iznosu od 10.000 maraka rekavši u ugovoru sa Turističkom zajednicom nije navedena obaveza pravdanja sredstava.

"Uprkos tome, da je Turistička zajednica Kantona Sarajevo u bilo kojem trenutku, na bilo koji način izrazila potrebu da se odobrena sredstva opravdaju, to bi Jazz Fest uradio blagovremeno. Jazz Fest Sarajevo nikada ni na jednom nivou u proteklih preko 20 godina nije propustio opravdati dodijeljena sredstva, a to se može i provjeriti", kazali su.

Ugovor iz 2017. godine - undefined

Foto: Jazz Fest: Ugovor iz 2017. godine

Ugovor iz 2017. godine - undefined

Foto: Jazz Fest: Ugovor iz 2017. godine

Sljedeća tvrdnja Muzura koju su demantovali je da su odbili saradnju prošle godine. Problem je za njih nastao u trenutku kada je tadašnji direktor Turističke zajednice Kantona Sarajevo Midhat Hubijar predložio finansiranje sa 2.000 maraka, što je, kako su rekli, smanjenje od 80 posto u odnosu na prethodnu godinu. Kako su rekli, prethodno je obećao povećanje sredstava dodavši:

"S obzirom da nismo mogli ponuditi tražene usluge oglašavanja za spomenuti iznos, uputili smo Turističku zajednicu da ovaj iznos uplati Jazz Festu kao donaciju. Ponovno suprotno tvrdnjama Muzura, Jazz Fest nije odbio saradnju, a te 2018. godine 'pravdanje' sredstava iz prethodne godine niko u Turističkoj zajednica Kantona Sarajevo nije ni spomenuo, jer očigledno nije bilo ni razloga ni potrebe za tim."

Prijedlog ugovora iz 2018. - undefined

Foto: Jazz Fest: Prijedlog ugovora iz 2018.

Prijedlog ugovora iz 2018. - undefined

Foto: Jazz Fest: Prijedlog ugovora iz 2018.

Kao neistinitim su okarakterisali izjavu Muzura da se nisu obraćali u cilju da se održi sastanak sa turističkom zajednicom u toku ove godine odnosno da su se 2. maja ove godine obratili njemu i instituciji na čijem je čelu molbom za sastanak.

"Ali njihov odgovor izostaje, a Jazz Fest čeka Javni poziv na koji prijavljuje projekat 23. Jazz Festa Sarajevo, u roku i sa svom potrebnom dokumentacijom. Nakon što su u petak, 12. jula na web stranici Turističke zajednice Kantona Sarajevo objavljeni rezultati Javnog poziva, Jazz Fest u skladu sa Članom V Odluke podnosi prigovor u roku od tri dana od dana objave. Prigovor je poslan putem obične i elektronske pošte", tvrde iz Jazz Festa.

Molba - undefined

Foto: Jazz Fest: Prigovor

Molba - undefined

Foto: Jazz Fest: Molba

Pozvali su Turističku zajednicu Kantona Sarajevo da objasni kriterije na osnovu kojih se dodjeljuje novac za finansiranje projekata, na osnovu kojih se vrši odabir članova komisije, te da objavi ko su članovi komisije, zapisnike sa sjednica, te bodovne liste članova komisije.

Muzuru su poručili da svoje navode potkrijepi dokazima, te očekuju da se Turistička zajednica što prije očituje po njihovom prigovoru.

"Muzur izjavljuje da Turistička zajednica Kantona Sarajevo radi transparentno i kao dokaz navodi da su poziv i rezultati poziva javno objavljeni, zanemarujući da i proces odabira korisnika sredstava također treba biti transparentan što podrazumijeva poznate kriterije za odabir članova komisije, njihova imena, bodovne liste, zapisnik komisije i konačnu rang listu svih projekata", naglasili su.

Očekuju da i Vlada Kantona Sarajevo ispita rad zakonitosti komisije i Muzura prilikom dodjele sredstava odnosno provjeri da li postoji sukob interesa i da li je poštovan zakon. Ako se utvrde nepravilnosti, zahtjevaju da se donesene odluke ponište i odgovornost direktora Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije