Japanci bi mogli ponovo pomoći GRAS-u i smanjenju zagađenosti zraka

Radiosarajevo.ba
Japanci bi mogli ponovo pomoći GRAS-u i smanjenju zagađenosti zraka
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je aplicirao kod Japanske agencije za međunarodnu saradnju sa ciljem unaprijeđenja javnog gradskog prijevoza i smanjenja zagađenosti zraka - istakao je resorni ministar Adnan Šteta.

Šteta je danas održao sastanak sa direktorom i predstavnikom glavnog ureda ove agenicije - Takashijem Hibinom i Shuntarom Kawaharijem na kojem je razgovarano o realizaciji projekta.

Japanska kompanija Nippon Koei koju je Šteta okarakterisao kao jednom od najpoznatijih je predstavila početni izvještaj o projektu.

"Kako su najavili, preliminarni dokument studije bi trebao biti završen u junu 2019. godine, dok bi finalna verzija bila okončana do mjeseca septembra ove godine", napisao je resorni ministar na svojem Facebook profilu.

Druga faza bi trebala trajati tri godine.

Podsjetio je da je Japan 1998. godine GRAS-u donirao 50 autobusa - 10 zglobnih, 15 minibusa i pet minibusa namijenjenih za prijevoz osoba s invaliditetom, te opremu, alat i rezervne dijelove.

Prema njegovim riječima, donacija je vrijedila 12,5 miliona dolara i predstavlja najveću bespovratnu investiciju za javni prijevoz u glanvom gradu Bosne i Hercegovine. Osim toga, u nekoliko navrata su donirani rezervni dijelovi za ova vozila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije