Izvršena smotra struktura zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo

Radiosarajevo.ba
Izvršena smotra struktura zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo

U krugu Profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ) Kantonalne uprave civilne zaštite, ispostava Stup, danas je upriličena smotra formiranih struktura zaštite i spašavanja Kantona Sarajevo, kao i prezentacija novonabavljene opreme i materijalno-tehničkih sredstava za njihove potrebe.

Smotra je izvršena u prisustvu komandanta Štaba civilne zaštite i ministra komunalne privrede i infrastrukture KS Senada Hasanspahića, ministra unutrašnjih poslova Vedrana Mulabdića kao i predstavnika drugih resornih kantonalnih ministarstava koja osiguravaju funkcionisanje struktura zaštite i spašavanja.

"Možemo se pohvaliti čime raspolažemo. Nabavili smo nove uniforme za pripadnike Profesionalne vatrogasne jedinice nakon 13 godina, kao i specijalno tehničko vozilo za intervencije u nesrećama i spašavanje ljudskih života koje će zamijeniti vozilo staro 41 godinu. Novo vozilo je rađeno po visokim industrijskim i militari standardima i jedino je takvo u regionu", istakao je direktor KUCZ-a Samir Džihić, ovom prilikom, dodajući da je opremanjem svojih vatrogasaca podigla njihovu spremnost i stvorila pretpostavke da djeluju u najkraćem vremenskom periodu i u najtežim situacijama.

Uz PVJ, u sastavu struktura zaštite i spašavanja nalaze se i Gorska služba spašavanja, Služba za spašavanje na vodi i pod vodom, Crveni križ KS, službe kantonalnih javnih preduzeća za epidemiologiju, mikrobiologiju i zaštitu životne sredine, zaštitu od požara u šumama, vodosnabdijevanje, radiološku zaštitu i druge propratne specijalizirane jedinice koje su ispomoć u slučaju nesreća.

Direktor Džihić je naglasio da postoji potreba za upošljavanjem novih vatrogasaca te je izrazio nadu da će ovaj problem biti riješen u što skorije vrijeme.

Pripadnici PVJ su ovim povodom izveli i taktično-pokaznu vježbu spašavanja povrijeđenih ljudi sa visina, uz pomoć vozila koje su nedavno nabavili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije