Općina Centar će sufinansirati izgradnju sportske sale za dvije škole

Radiosarajevo.ba
Općina Centar će sufinansirati izgradnju sportske sale za dvije škole

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je u utorak, 6. februara 2018. godine održao sastanak s ministrom obrazovanja, nauke i mladih KS-a  Elvirom Kazazovićem, dekanesom Medicinskog fakulteta u Sarajevu Semrom Čavaglija i direktoricom Srednje zubotehničke školu u Sarajevu Elvirom Jašarbašić. 

Povod sastanka bio je razgovor o izgradnji sportske dvorane za potrebe Srednje zubotehničke škole i Medicinskog fakulteta, a koja bi bila sastavni dio objekta pomenute srednjoškolske ustanove.

Direktorica Jašarbašić je izrazila zahvalnost za dugogodišnju pomoć Općine Centar ovoj školi, iako nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem.

"Koristim priliku da se zahvalim Općini Centar koja nam već dugi niz godina pomaže. Veliki problem s kojim se suočavamo je nedostatak sale za fiskulturu. Za iznajmljivanje prostora u Skenderiji na godišnjem nivou izdvajamo oko 30.000 maraka, a u dvorištu iza škole imamo teren na kojem bi sala mogla biti izgrađena. Učenicima je jako naporno da u toku nastave odlaze u sale na drugim lokalitetima, vraćaju se, izloženi su opasnostima", objasnila je Jašarbašić.

Dekanesa Čavaglija je kazala da ova lokalna zajednica pruža kontinuiranu pomoć fakultetu.

"Veliki problem nam predstavlja nedostatak sale za fiskulturu. Naši studenti moraju plaćati termine u drugim salama ukoliko žele da se bave sportom, a znamo kako je fizička aktivnost važna za cjelokupno zdravlje svakog čovjeka", dodala je Čavaglija.

Ministar Kazazović je naglasio da je politika ministarstva da sve škole kao javne ustanove imaju sportsku salu pa stoga u potpunosti podržava ovu ideju.

Načelnik Ajnadžić je dodao da Općina Centar podržava sve projekte koji su od značaja za društvenu zajednicu. 

"Ukoliko budemo mogli u imovinsko-pravnom, prostornom i urbanističkom smislu ovu priču dovesti do zadovoljavajućeg rješenja mi smo spremni izdvojiti finansijska sredstva za izgradnju sportske dvorane koja bi bila od koristi za potrebe Srednje zubotehničke škole i Medicinskog fakulteta. Tokom trajanja nastave salu bi koristile dvije školske ustanove, a u poslijepodnevnim satima sala bi bila na raspolaganju građanima Općine Centar. 

Projekat izgradnje bi zajednički finansirali Općina Centar, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a i Ministarstvo kulture i sporta KS-a. S obzirom da je predmetno zemljište u vlasništvu Medicinskog fakulteta i Srednje zubotehničke škole vi svoje učešće dajete kroz zemljište. Općina Centar će izdvojiti sredstva i za pribavljanje idejnog i glavnog projekta", kazao je Ajnadžić.

Na sastanku je dogovoreno da se u narednih desetak dana sačini sporazum o zajedničkoj realizaciji projekta izgradnje sportske dvorane čiji potpisnici će osim Općine Centar biti Medicinski fakultet, Srednja zubotehnička škola, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS-a i kantonalno Ministarstvo kulture i sporta.

Nakon potpisivanja sporazuma pristupit će se rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, pribavljanju idejnog i glavnog projekta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije