Izdvojeno 6.000 maraka za izradu studije o zbrinjavanju pasa lutalica

Radiosarajevo.ba
Izdvojeno 6.000 maraka za izradu studije o zbrinjavanju pasa lutalica
Arhiv / Ilustracija

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić potpisao je u petak, 16. juna 2017. godine s dekanom Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihadom Fejzićem protokol o realizaciji finansijskih sredstava u iznosu od 6.000 maraka koje su iz općinskog budžeta izdvojene za izradu studije o zbrinjavanju pasa lutalica na području općine Centar.

Podsjećamo, Općinsko vijeće Centar je na 9. redovnoj sjednici, održanoj 20. aprila 2017. godine, donijelo odluku da se pristupi izradi studije o zbrinjavanju pasa lutalica na području općine Centar, koju će sačiniti Veterinarski fakultet u Sarajevu. Pomenuti dokument treba da sa stanovišta struke ponudi najbolja rješenja i smjernice za rješavanje ovog problema.

Naime, Općina Centar je kao lokalna zajednica pokušavala na više načina riješiti problem prisustva velikog broja pasa lutalica na gradskim ulicama, počev od finansiranja zbrinjavanja pasa lutalica u azilima, kao i njihove sterilizacije i kastracije, pa do saradnje s udruženjima za zaštitu napuštenih pasa, što sve zajedno nije dalo učinkovite rezultate.

Stoga je odlučeno da se za izradu studije angažuje Veterinarski fakultet u Sarajevu kao vodeća ustanova u ovoj oblasti koja bi mogla ponuditi kvalitetna rješenja problema s psima lutalicama.

Načelnik Ajnadžić naglasio je da je rješavanje nagomilanih problema s psima lutalicama direktno u interesu građana, te da će Općina Centar učiniti sve kako bi se on sistemski riješio i kako bi se obezbijedila sigurnost građanima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije