Iz Zavoda za javno zdravstvo izdali preporuku rizičnim grupama zbog zagađenja

Radiosarajevo.ba
Iz Zavoda za javno zdravstvo izdali preporuku rizičnim grupama zbog zagađenja
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Zagađenje zraka u Sarajevu

Rezultati mjerenja zagađujućih materija u zraku na području Kantona Sarajevo u posljednjih 24 sata pokazuju prekoračenja graničnih vrijednosti za PM 10 čestice, dok su ostali mjereni polutanti u dozvoljenim granicama. 

Zabilježena prosječne dnevne vrijednosti PM10 čestica u zraku  su iznosile: Vijećnica 126,9, Otoka  112,9 i Ilijaš 127,5 µg/m3. 

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda se već danas, u drugoj polovini dana očekuje jačanje vjetra južnog smjera brzine 4-8 m/s. Sutra, u subotu, 14.12.2019. godine, veći dio dana će biti oblačno vrijeme, sa slabom kišom u jutarnjim satima, i slabim vjetrom brzine 1 do 3 m/s sjeverozapadnog smjera. Od nedjelje stabilizacija vremena sve do četvrtka, 19.12.2019. godine. 

Zbog svega navedenog, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor ne preporučuje proglašenje epizode Pripravnost. 

Imajući u vidu najavljene promjene vremenskih prilika, moguće je i variranje koncentracija zagađujućih materija u zraku, zbog čega, Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo izdaje preporuke za stanovništvo da u takvim situacijama, smanje kretanje i boravak vani, navode iz Press službe KS. 

Kad bi se smanjilo zagađenje: 40 posto ljudi bi brzo ozdravilo

Nakon provedenih istraživanja o utjecaju sve većeg zagađenja zraka na ljudsko zdravlje, naučnici su objavili kako bi poboljšanje kvalitete zraka koji udišemo broj srčanih i plućnih oboljenja moglo smanjiti za 40 posto u samo nekoliko mjeseci. To toga su došli nakon što su proučili učinke prošlih pokušaja smanjenja zagađenja i prednosti koje su na ljudsko zdravlje imali zatvaranje fabrika i smanjenje saobraćaja na cestama.

"Posebno se apeluje na rizične grupe stanovništva, kao što su hronični bolesnici (plućni, srčani), bolesnici skloni alergijama, starija populacija, mala djeca i trudnice, da smanje kretanje i boravak vani koliko mogućnosti dozvoljavaju", preporučili su. 

Više informacija o mjerama samozaštite građani mogu naći u prilogu: „Zdravstvene preporuke rizičnim grupama stanovništva kod povećanih koncentracija zagađujućih materija u zraku u Kantonu Sarajevo“. 

Izmjerene vrijednosti praćenih polutanata kao i najnovija obavještenja vezana za kvalitet zraka mogu se pratiti na ovom linku.

Inspekcija na terenu: Kazne za zagađivače zraka od 500 do 5.000 KM

Svake godine, naročito zimi, građani Sarajeva ali i drugih gradova u BiH suočavaju se sa opasnim problemom zagađenja zraka. Ni ove godine situacija se nije nimalo popravila. Osim klimatskih i geografskih uslova na koja je teško utjecati, problem su i neplanska gradnja, kućna ložišta i veliki broj zagađivača zraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije