Iz otpadnih voda u Butilama dio Sarajeva bi se mogao grijati besplatno

Radiosarajevo.ba
Iz otpadnih voda u Butilama dio Sarajeva bi se mogao grijati besplatno
Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Butilama moglo bi, zahvaljujući tehnologijama prerade nus-proizvoda i otpada, proizvoditi energiju za zagrijavanje jednog dijela Sarajeva.

Osim pozitivnog efekta prečišćavanja otpadnih voda i osiguranja čiste rijeke Bosne, postrojenje ima i nusprodukt-otpadni mulj, koji bi neblagovremenim rješavanjem mogao postati i problem za KS, prenosi Akta.

Uspješna rješenja

Otpadni mulj je i u prijeratnom periodu, kada je postrojenje radilo, bio ogroman problem, jer je deponija jedino mjesto gdje se mulj mogao odlagati. A, kao što je poznato, deponija niti ima kapacitete niti po propisima može primati i odlagati mulj.

Stoga, Fond za zaštitu okoliša FBiH, u saradnji s nadležnim kantonalnim i federalnim institucijama, a po ugledu na veliki broj zemalja EU gdje su se od ovog problema napravila uspješna rješenja energetskog korištenja i otpadnog mulja i otpada s deponije, namjerava pokrenuti ovo pitanje.

Sve se namjerava konkretizirati kroz finansiranje izrade studije izvodivosti za projekt ,,Waste to energy" za KS-a. Otpad i otpadni mulj predstavljaju višestruki okolišni problem u smislu zagađenja da, voda, ali i emisija stakleničkih plinova. Ali, to ne mora biti tako. U svijetu postoje rješenja kojima se ovaj problem pretvara u opću dobrobit.

"Brojni su primjeri korištenja energije iz otpada za toplifikaciju dijelova gradova, za poljoprivredu kroz osiguranje toplote staklenicima itd. Poučeni time, Fond smatra da Kanton i Sarajevo kao glavni grad trebaju ići u tom smjeru i biti lideri u ovom području kada se radi o rješavanju okolišnih pitanja, a ne odgađanja problema", rekao je direktor Fonda Fuad Cibukčić.

Postrojenje u Butilama, koje je zahvaljujući energiji iz izdvojenog metana iz mulja praktično energetski samoodrživo, trenutno je u probnom radu. Puštanje u puni kapacitet,  što se očekuje u narednim mjesecima, bit će veliki događaj za cijelu BiH. No, ono će puni efekt imati kada se nadležni pobrinu da sva gradska kanalizacija bude priključena na ovaj prečistač, a ne da i dalje njen dobar dio ide u Miljacku.

Čista Rijeka Miljacka

Fond za zaštitu okoliša FBiH zajedno s kolegama iz RS-a te dva nadležna entitetska ministarstva radi i na projektu čiste rijeke Miljacke.

"Postoji dobra volja da se zajedničkim djelovanjem riješi pitanje tretmana otpadnih voda u uzvodnom dijelu Miljacke u RS, što će uveliko doprinijeti kvalitetu Miljacke kroz grad Sarajevo. Uz to ide i cijeli niz mjera koje su identificirali stručni timovi, a koje će biti osnova za daljnji rad Fonda i drugih institucija", kazao je Cibukčić, te naglasio da je za uspjeh projekta neophodan zajednički rad i zajedničko finansiranje.

Posjete deponiji

Podsjetimo, on se na poduzimanje konkretnih koraka ispitivanja mogućnosti energetskog korištenja otpada odlučio poslije zajedničke posjete gradskoj deponiji s federalnom ministricom za okoliš i turizam Editom Đapo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije