Iz Doma zdravlja KS-a: Gripa dolazi naglo, traje deset dana

Fena
Iz Doma zdravlja KS-a: Gripa dolazi naglo, traje deset dana
Arhiv / Ilustracija
Javna ustanova Dom zdravlja Kantona Sarajevo bilježi, na osnovu uvida na terenu, nešto veći broj slučajeva viroza i prehlada a stanja slična gripi javljaju se sporadično.

"Nema još naznaka epidemije, to nas raduje. Povećan je broj viroza i prehlada", kaže Feni glasnogovornik JU Dom zdravlja KS-a Arman Šarkić. Naglašava da bi, prema nekim pokazateljima, gripa u februaru mogla biti u jačem obimu.

Pojašnjava da gripa dolazi prilično naglo i praćena je odmah visokom tjelesnom temperaturom, traje sedam do deset dana. Ako je tjelesna temperatura povišena i nakon tri do četiri dana, neophodno je potražiti ljekarsku pomoć. Praćena je bolovima mišića i stanjem opće malaksalosti organizma te grloboljom.

Kod viroza su simptomi znatno blaži. Propraćeni su također povišenom tjelesnom temperaturom, ali nižom nego u stanjima gripe. Za virozu je karakterističan i povećan sekret iz nosa.

Dom zdravlja KS-a ima još oko 700 doza vakcina protiv sezonske gripe, a epidemiolozi su mišljenja da još nije kasno za vakcinaciju. Posebno apeliraju na radno sposobno stanovništvo (naročito zaposlene u društvenom sektoru koji su u kontaktu s mnogo ljudi) da se vakcinišu, dok još nije kasno.

U toj medicinskoj ustanovi bilježe broj pacijenata u granicama prosjeka za ovo doba godine i niske temperature zraka. Stručnjaci su mišljenja da su minusi doprinijeli sprečavanju širenja virusa gripe, ali temperaturne oscilacije (iz minusa u plus) tome odmažu.

"Javljaju nam se ljudi zbog viroza i bolova gornjeg respiratornog trakta. Nešto ranije je to bilo propraćeno i stomačnim virusom", navodi on.

Stručnjaci savjetuju jačanje imuniteta organizma, a za stanje gripe i povišene tjelesne temperature uzimanje antipiretika (poput paracetamola), kao i izbjegavanje dužeg boravka u zatvorenim prostorima, izbjegavanje masovnih okupljanja. Svakako najbitnije je permanentno pranje ruku, jer se na taj način umnogome sprečava prenošenje zaraze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije