Ivo Komšić: Moj najveći napor uložen je u to da spasim status Grada

Sanja Šabanadžović Jerlagić
Ivo Komšić: Moj najveći napor uložen je u to da spasim status Grada
Sarajevski gradonačelnik Ivo Komšić je danas u Svečanoj sali u Vijećnici održao tradicionalnu novogodišnju konferenciju za medije na kojoj je predstavio presjek aktivnosti i razvojnih projekata Grada Sarajeva tokom njegovog mandata.
Komšić je na početku konferencije napomenuo prisutne kako je dolaskom na funkciju naslijedio dug od 2,5 miliona konvertibilnih maraka koji je do kraja godine narastao na tri miliona.

"To je bilo više od pola granta kojim je Kanton Sarajevo finansirao Grad, a radi se o cifri od pet miliona KM. No, 2013. godinu smo završili pozitivno i u 2014. ušli bez duga. No, te godine su počeli novi problemi jer je Kanton Sarajevo prestao da finansira Grad pozivajući se na federalni Zakon o javnim prihodima i Grad Sarajevo je izbačen kao zajednica koju trebaju finansirati. Tako smo 2014. godine radili bez finansijskih sredstava iz ijedne institucije, nismo imali za budžet, plaće, naknade (oko 12 miliona KM). Svi su željeli da se Grad ugasi i moj najveći napor uložen je u to da spasim status Grada i osiguram finansiranje svih službi", rekao je Komšić. 

Gradonačelnik naglašava kako su te godine u Gradskom vijeću sjedili predstavnici svih stranaka, no da je jedini SDP tražio da Gradu Sarajevu ostane njegov status, tražeći raspravu u Federalnom parlamentu.

"I u 2015. godinu smo ušli bez finansiranja. No, nismo odustali. Morao sam podnijeti tužbe Ustavnom sudu BiH i nakon 18 mjeseci pravne bitke sistematskim rješenjem FBiH, od decembra 2015. godine Grad Sarajevo ima stabilno sistemsko finansiranje", dodao je Komšić.

Tokom mandata gradonačelnik Komšić pokrenuo je brojne projekte, a najveći projekt je obnovljena prelijepa Vijećnica, pri kraju je izgradnja biciklističke staze do Bendbaše, započet je projekt revitalizacije Trebevićke žičare, te osigurana sredstva za EYOF 2019. godine.

"Najviše vremena utrošili smo na međunarodnu saradnju. Kada podignete ugled grada i države, tada dobijete prijatelje i donacije. Grad Sarajevo je danas poželjan partner u odnosima s drugim gradovima. Jedan od uspješnih projekata je Vijećnica, centar kulture BiH i Sarajeva. Da je nismo otvorili devetog maja, možda ne bi bila otvorena ni do danas", pojasnio je.

Bilo je mnogo problema i oko projekta Trebevičke žičare, no gradonačelnik objašnjava kako se dvije godine borio da se vlasništvo žičare prenese s GRAS-a na Grad da bi mogli poduzeti dalje korake izgradnje. 

Osvrnuo se i na Omladinsku olimpijadu EYOF, dodavši da je to jedini državni projekt koji uključuje i Republiku Srpsku, Grad Istočno Sarajevo, Federaciju BiH i Grad Sarajevo.  

"Omladinska olimpijada trebala je biti otvorena 2017. godine, ali nijedna državna institucija nije htjela stati iza organizacije koja košta šest miliona eura. Sreća je da smo imale razumijevanje turskog i našeg olimpijskog komiteta, te su termini zamijenjeni. Mogu vam reći da smo osigurali sredstva za EYOF 2019, te da su se uključili svi novio vlasti (FBiH, Kanton Sarajevo, Grad Sarajevo, Grad Istočno Sarajevo). Samo još čekamo da se izjasni RS hoće li učestvovati u finansiranju, no premijer Kantona, Elmedin Konaković je kazao da, ako oni ne budu htjeli, KS će pronaći još dva miliona za organizaciju. Tako da se EYOF 2019. ne može dovesti u pitanje", poručio je gradonačelnik Komšić.

Doček nove 2017. godine

Vijest da će na novogodišnjem spektaklu u Sarajevu nastupiti Dino Merlin probudila je interes u cijeloj regiji. 

"Ugovor o dočeku Nove godine potpisali smo sa Magazom. Oni su preuzeli cijelu organizaciju koncerta, od scene do ekipa hitne pomoći, vatrogasaca, zaštitara... Organizacija dočeka nove godine košta 250 hiljada KM sa PDV-om, od čega Grad daje 100 hiljada, a 150 Kanton. Ovakvi skupovi su uvijek rizični, no policija će raditi svoj posao. Ja mogu pozvati Sarajlije, koji važe za najljubaznije domaćine u regiji, da budu dostojanstveni i da izbjegavaju incidente. Želimo poslati prelijepu sliku iz Sarajeva i napraviti događaj o kojem će pričati regija", poručio je Komšić.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije