Vodovod I. Sarajevo višak vode će usmjeravati prema Sarajevu

S. H.
Vodovod I. Sarajevo višak vode će usmjeravati prema Sarajevu
KJKP Vodovod i kanalizacija Sarajevo i KP Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo potpisali su sporazum o isporuci vode Kantonu Sarajevo.

Ugovorom će se regulirati međusobni odnosi povodom isporuke dodatnih količina vode za Kanton Sarajevo, čime će biti omogućeno bolje vodosnabdijevanje lokaliteta Hrasno i naselja Donji Kotorac, koji inače imaju loše vodosnabdijevanje jer se nalaze na kraju zone vodosnabdijevanja Stup.

"Određena količina vode koja nije potrebna građanima Istočnog Sarajeva  već je krenula prema Sarajevu, ali zbog nepovoljne hidrološke situacije kako izvorišta kojima gazduju oba vodovoda nismo trenutno u mogućnosti veliku količinu vode da plasiramo prema sarajevskom vodovodu", rekao je Jovan Katić, direktor VIK-a Istočno Sarajevo.

U ugovoru je navedeno da će minimalne količine vode iznositi 5 l/s kontinuiranog dotoka, a maksimalne količine nisu precizirane, jer nakon snabdijevanja dijela grada Istočno Sarajevo s Izvorišta Tilava, višak vode će se usmjeriti prema Sarajevu.

S obzirom na trenutnu situaciju, osigurano je vodosnabdijevanje od 15 do 25 l/s na dnevnoj bazi, sa mogućnošću do 50 l/s u noćnim satima.

"Sa poboljšanjem hidroloških prilika poboljšat će se i količina vode koju ćemo usmjeriti prema Sarajevu", rekao je Katić.

Potpisivanjem ugovora o dodatnim količinama vode iz Istočnog Sarajeva, stvaraju se i uvjeti za bolju saradnju dvaju preduzeća.

Na radnom sastanku dogovoreno je i moguće spajanje vodovodnih mreža na entitetskim linijama na Dobrinji, kao i u naseljima Ilidža i Vlakovo.

"Pored ove saradnje razgovarali smo i o poboljšanju saradnje dva preduzeća, jer oba poduzeća imaju iste probleme. Kada mi imamo mogućnost, slat ćemo višak vode prema Sarajevu", poručio je Katić.

Da će se saradnja nastaviti i u budućnosti potvrdila je i nova v. d. direktorica ViK-a Sarajevo Azra Muzur navodeći da će višak vode iz Istočnog Sarajeva biti usmjeren prema naseljima Hrasno i Donji Kotorac, naselju koje se nalazi na kraju mreže vodosnabdijevanja.

"Mi ćemo samo poboljšati isporuku prema naselju Hrasno, ali nećemo imati viška količine vode. Pravit ćemo preraspodjele prema drugim lokalitetima koji se nalaze u blizini", rekla je Muzur.

Kada Istočno Sarajevo bude imalo veće količne vode koje može isporučiti Sarajevu, obavijestit će sarajevski ViK 24 sata ranije kako bi mogli pripremiti svoje sisteme.

"Količine koje se isporučuju nisu dovoljne da riješe probleme vodosnabdijevanja Sarajeva, ali mogu pomoći", prokomentirala je Muzur.

Novac za isporuku vode već je obezbijeđen, potvrdila je Muzur.

Vodovod Pale i Istočno Sarajevo isporučivat će vodu prema Sarajevu prema cijeni od 0,5 KM po metru kubnom + PDV i naknade koje pripadaju ovoj cijeni, a plaćat će se prema ispostavljenim fakturama, odnosno prema količini vode koja bude isporučena. 

"Prioritet nam je sada riješiti problematiku vodosnabdijevanja. Imamo puno aktivnosti koje nas čekaju u narednom periodu", rekla je Muzur.

Muzur je rekla kako će nova uprava slijediti mjere koje je Vlada KS-a naložila navodeći kako je cilj stabilizirati sistem u početnoj fazi, te ukinuti dnevne redukcije Nove godine, a od početku iduće godine krenuti ka smanjenju termina noćnih redukcija.

Jedna ekipa Vodovoda će dnevno popravljati oko 25 kvarova, kako je najavljeno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije