Istanbulska općina finansira nabavku hemodijaliznog aparata za UKCS

Radiosarajevo.ba
Istanbulska općina finansira nabavku hemodijaliznog aparata za UKCS
Istanbulska Općina Umraniye, zahvaljujući pobratimskim vezama sa sarajevskom Općinom Stari Grad, finansiraće projekat nabavke hemodijaliznog aparata, čija je vrijednost 23.400 konvertibilnih maraka (KM).

Riječ je o projektu kojeg je, na osnovu inicijative Udruženja dijaliznih i transplantiranih pacijenata Kantona Sarajevo i uz saglasnost općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića, pripremio Sektor za lokalni razvoj Općine Stari Grad.

Projekat nabavke hemodijaliznog aparata dostavljen je Općini Umraniye na razmatranje. Načelnik ove istanbulske Općine Hasan Can odobrio je finansiranje projekta te je njegovu odluku potvrdilo i Općinsko vijeće Umraniye.

Općina Stari Grad će u skladu sa zakonskim propisima nabaviti hemodijalizni aparat i uručiti ga Klinici za hemodijalizu Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu.

Klinika za hemodijalizu UKCS je jedini i najveći dijalizni centar u Bosni i Hercegovini. Na hemodijaliznom tretmanu na ovoj Klinici danas se nalazi više od 320 pacijenata i njih 90 posto su osiguranici Kantona Sarajevo. S područja Starog Grada na hemodijaliznom tretmanu su 52 pacijenata, što čini 16 posto ukupnog broja hemodijaliznih pacijenata u Kantonu Sarajevo.

Općina Stari Grad i Općina Umraniye uspostavile su pobratimske odnose potpisivanjem Sporazuma o saradnji 2013. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije