Irma, Jasmin, Elvira i Vera: Ni 26 godina nakon zločina nisu zaboravljeni

Fena
Irma, Jasmin, Elvira i Vera: Ni 26 godina nakon zločina nisu zaboravljeni
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Odavanje počasti stradalim civilima

Članovi Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, porodice i prijatelji položili su danas cvijeće i odali počast za četiri ubijena civila u ulici Ilije Engela broj 13.

Spomen-soba ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva bit će na Džidžikovcu

Agresor je u ovoj ulici 1993. godine ubio dvoje djece, Irmu Hadžimuratović, koja je imala sedam godina, Jasmina Terovića, koji je imao 12 godina, te dvije odrasle osobe, Elviru Hadžimuratović (Irminu majku) i Veru Kovačević.

"Kao i prethodnih godina okupili smo se da obilježimo godišnjicu zločina nad civilima i djecom Sarajeva. Na današnji dan 1993. u ulici Ilije Engela ubijene su četiri osobe od kojih dvoje djece", kazao je predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 Fikret Grabovica.

Naglasio je da je obilježavanje ovih datuma bitno za kulturu sjećanja, zbog istine koju treba čuvati.

"I zaborav je zločin, a zaboraviti ne smijemo. Ono što nama roditeljima posebno teško pada je saznanje da još uvijek nema procesuiranja odgovornih i počinilaca mnogobrojnih zločina tokom opsade Sarajeva", kazao je Grabovica.

Poručio je pravosudnim institucijama da "konačno rade svoj posao, da procesuiraju odgovorne i počinioce, ne samo zbog onih koji nema, nego još više zbog mladih i budućih generacija".

Današnjem obilježavanju 26. godišnjice stradanja u ulici Ilije Engela, pored članova Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., prisustvovali su i predstavnici Grada Sarajeva, Općine Novi Grad Sarajevo, MZ Čengić Vila, te ostali sugrađani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije