Inženjeri iz Švajcarske nadziru postavljanje hidroizolacije podzemne garaže

AA
Inženjeri iz Švajcarske nadziru postavljanje hidroizolacije podzemne garaže
Foto: AA / Izgradnja garaže u Starom Gradu

Opština Stari Grad finansira izgradnju prve javne podzemne garaže u Sarajevu koja će se nalaziti preko puta Vijećnice, a njena izgradnja počela je u martu. Trenutno se izvode radovi gradnje objekta koji uključuju hidroizolaciju, jedan od najvažnijih koraka u izgradnji imajući u vidu blizinu rijeke Miljacke, kao i velike količine podzemnih voda na ovom prostoru, objavili su iz Opštine Stari Grad. 

Iz tog razloga, za hidroizolaciju buduće podzemne garaže koriste se najkvalitetniji materijali, a koliko se ozbiljno pristupilo ovim radovima govori i podatak da njihovo izvođenje prate i inženjeri kompanije SIKA koji su stigli iz Švajcarske. Iz opštine podsjećaju da će garaža imati dvije podzemne etaže sa 155 parking mjesta, uključujući i najmoderniji elektro punjač za vozila koji će građani moći koristiti bez naknade. Imaće i multifunkcionalni popločani trg čija će površina iznositi skoro 3.000 kvadratnih metara, a ulaz i izlaz iz podzemne garaže biće na semaforu kod Novog mosta Vijećnica.

"Prema informacijama sa terena, inženjeri iz Švajcarske zadovoljni su dosad izvedenim hidroizolacionim radovima te su konstatovali da se izvode prema protokolu koji je propisao proizvođač materijala. Radi se sa specijalnim materijalima namijenjenim za ovakvu vrstu gradnje gdje je prisutno duboko fungiranje, visok pritisak podzemne vode i specifični uslovi, tako da klasična hidroizolacija nije primjenjiva", ističu iz Opštine Stari Grad.

Kako tvrdi izvođač radova, firma Džekos d.o.o. iz Sarajeva, ključno je da hidroizolacija bude dovoljno udaljena od armature i da nema vode u toku postavljanja hidroizolacije, a i ti uslovi su ispunjeni.

"Hidroizolacija jame radiće se u tri faze, a uporedo s tim vršiće se betoniranje kontra ploče i početak radova na samoj konstrukciji objekta garaže", kazala je Amela Kulaglić-Herco, voditeljica projekta u ime Opštine Stari Grad.

Izgradnja podzemne garaže počela je 25. marta, a najduže se radilo na komplikovanim poslovima izmještanja instalacija. U isto vrijeme napravljen je široki otkop, a kasnije i obezbjeđenje temeljne jame sa 98 šipova, 85 sidara i iskopima. Tek nakon svih ovih radova krenula je gradnja objekta, što uključuje i hidroizolaciju.

Podzemna garaža u najužoj jezgri Sarajeva pomoći će rješavanju problema nedostatka parking prostora, ali njen značaj prevazilazi te okvire.

"Multifunkcionalni trg omogućiće održavanje različitih manifestacija tokom čitave godine, pružaće najbolji pogled na simbol grada - Vijećnicu, ali i dati na značaju Šeher-ćehajinoj ćupriji. Naime, postojeći trotoar uz Miljacku će se proširiti, pa će se dio od Šeher-ćehaijine ćuprije pretvoriti u lijepo šetalište. Saobraćaj iz ulice Avdage Šahinagića ubuduće će biti preusmjeren desno, oko platoa i garaže i vozila će se na semaforu uključivati na Novi most Vijećnica. Na ovaj način ni stanari ulice, a ni vozači neće biti saobraćajno ugroženi u odnosu na raniji režim. Sve ove izmjene u skladu su sa ranije usvojenim Urbanističkim projektom koji je radio Zavod za planiranje KS", kažu iz Opštine.

Vrijednost investicije je preko šest miliona konvertibilnih maraka, a Opština Stari Grad je finansira kreditnim sredstvima Saudijskog fonda za razvoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije