Interna evaluacija u školama: Ministarstvo donijelo odluku, roditelji nisu pitani

J. Ć.
Interna evaluacija u školama: Ministarstvo donijelo odluku, roditelji nisu pitani
Interna evaluacijama u školama u Kantonu Sarajevo je planirana na kraju prve i druge trijade osnovnog obrazovanja, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a.

"Vijeće roditelja nam se obratilo inicijativnom u kojoj navode da se učenici, koji u školskoj 2017/2018. pohađaju IX razred osnovne i IV razred srednje škole, budu izuzeti  iz interne evaluacije koja će se provoditi u školama", rekli su iz Ministarstva.

S obzirom na to da su učenici dovoljno opterećeni, interno evaluiranje bi bilo dodatni stres te je Ministarstvo donijelo odluku i mišljenja su da inicijativa Vijeća roditelja u potpunosti opravdana.

 "Vijeće roditelja smo informirali da učenici IX razreda osnovne i IV razreda srednje škole neće biti obuhvaćeni internom evaluacijom“, naveli su.

Interna evaluacija će se provoditi u svim razredima a eksterna procjena znanja nakon III I VI razreda

"To će biti obični testovi, sistematizacija znanja bez ikakvog stresa i utjecaja na ocjene, a provodit će je nastavnici u njihovim odjeljenjima. Testovi se sad pripremaju i zaista nema nikakve potrebe za stresom. To je tipična procjena usvajanja učeničkih znanja u ovim razredima i testovi znanja će biti u skladu s nastavnim planom i programom te nastavnim sadržajima koja su djeca već učila“, pojasnili su iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS-a.

Iz Vijeća Roditelja Kantona Sarajevo su potvrdila da je interna evaluacija nešto što je Ministarstvo donijelo kao odluku, a što se njih kao roditelje nije ni pitalo.

"Naravno, mi nemamo ništa protiv da se izvrši interna evaluacija i da se mogu donijeti neki zaključci, tj. kakvi su ishodi učenja i šta to naša djeca zaista treba da nauče, jer smo svi svjesni da je ovo do sada preopširno, kao i udžbenici i nastavni plan i program“, rekla je Dijana Parla, članica Vijeća roditelja KS. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije