Inspektori kontrolišu i sankcionišu nelegalni prevoz putnika kombi vozilima

Fena
Inspektori kontrolišu i sankcionišu nelegalni prevoz putnika kombi vozilima
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Inspektori saobraćajne i cestovne inspekcije Kantona Sarajevo, raspolažu saznanjima o obavljanju nelegalnog prijevoza putnika kombi vozilima na trasama kojima se odvija javni gradski saobraćaj.

Također, na osnovu ovih saznanja kontinuirano vrše kontrole i sankcionisanje tog vida nelegalnog prevoza, uključujući i relacije iz pravca grada prema Buća i Boljakovom Potoku.

"U protekla dva mjeseca, na ove okolnosti, izvršeno je 40 inspekcijskih nadzora, te je zbog utvrđenih nepravilnosti izdat 21 prekršajni nalog u iznosu od 9.000 KM. Donesena su i 22 rješenja o privremenoj zabrani obavljanja prevoza do ispunjenja zakonom propisanih uslova, a jedno vozilo je isključeno iz saobraćaja", kazala je Feni glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS Vildana Brdarić.

Prema njenim riječima, s obzirom da je neredovno odvijanje gradskog prevoza uslovilo pojavu ovog vida nelegalnog prijevoza putnika, inspektori su u okviru kontrola, u oblasti javnog linijskog prijevoza putnika, između ostalih, kontrolisali i redovnost obavljanja prevoza na autobuskim linijama Otoka-Buća Potok i Otoka-Boljakov Potok.

"Zbog neredovnog održavanja tih linija, shodno članu 33. Zakona o cestovnom prevozu FBiH, inspektori su zapisnike o utvrđenom činjeničnom stanju proslijedili na nadležno postupanje Ministarstvu saobraćaja KS, o čemu još nije donesena konačna odluka", kazala je Brdarić.

Istovremeno, dodala je, preduzeću "Gras" je rješenjem postupajućih inspektora naloženo da, do konačne odluke Ministarstva, na navedenim linijama vrši prevoz putnika u skladu sa registrovanim redovima vožnje.

"Zbog kršenja Zakona o cestovnom prevozu FBiH izdati su "Grasu" i prekršajni nalozi u ukupnom iznosu od 2.400 KM",  istaknula je Brdarić. 

Kada je riječ o kombi prevozu putnika, pretežno stranih državljana, s Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Brdarić je navela kako su Uprava i Inspektorat saobraćajne i cestovne inspekcije ostvarili saradnju i sa Graničnom policijom BiH, što bi trebalo rezultirati postizanjem boljih efekata u ovom segmentu inspekcijskog nadzora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije