Inicijativa za Bjelašnicu i Igman: Kako poboljšati sadržaj na planinama?

Radiosarajevo.ba
Inicijativa za Bjelašnicu i Igman: Kako poboljšati sadržaj na planinama?
Foto: Čitatelj/Radiosarajevo.ba / BJelašnica

Članovi Inicijative za Bjelašnicu i Igman danas su se sastali sa predsjedavajućim i dopredsjedavajućima Skupštine Kantona Sarajevo.

Kako je saopćeno, tema razgovora bili su nove aktivnosti za poboljšanje rada ski centra, uvođenje novih sadržaja na olimpijskim planinama, te njihova implementacija kroz budžet za 2020. godinu.

"Rekonstrukcija vertikalnog transporta i nabavka novih ski liftova, nova žičara na stazi Kolijevka-Kotlovi, uređenje i sanacija staza, izgradnja nove ski staze sjeverno od Kolijevke, izgradnja garaže za šestosjed neki su od kratkoročnih i dugoročnih prijedloga aktivnosti koje su menadžment preduzeća ZOI '84 već usaglasili sa Inicijativom. Izgradnja biciklističke staze od izlaza do polazne stanice šesterosjeda kao i izgradnja dječijeg igrališta za ljetne sadržaje, još neki su od sadržaja koji bi upotpunili ljetni turizam", navedeno je.

Zbog planiranja aktivnosti i sredstava u budžetu za 2020, dogovoreno je da će se narednih dana održati sastanak skupštinskog rukovodstva sa resornim ministrima, kao i direktorima nadležnih kantonalnih javnih preduzeća, te općinskim načelnikom.

"Intencija rukovodstva Skupštine je da se kroz prijedllog Budžeta, te resorna ministarstva privrede i prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, u ovoj godini pokrene implementacija aktivnosti za koje se pribave neophodne dozvole i ispune uvjeti. Sa nadležnim ministrima, direktorima preduzeća ZOI'84 , Sarajevo šuma i Uprave za šumarstvo moramo definisati procedure kao i iznos sredstava za projektne aktivnosti, te pripremu tenderske dokumentacije za idejne projkete. Neophodno je angažovati i Ekonomski institut radi izrade elaborata opravdanosti jer nemamo mnogo vremena do usvajanja budžeta", naveo je između ostalog predsjedavajući Čelik.

Članovi Inicijative za Bjelašnicu i Igman su u junu prošle godine obrazložili svoje prijedloge za poboljšanje sadržaja na ovim sarajevskim planinama.

Prošli mjesec su održali sastanak sa gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom kada su mu predložili gradnju Dječijeg snow parka u okviru postojećeg projekta planiranih radova te izgradnju nove ski staze Kolijevka 2. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije