Inicijativa građana: "Tanjir više" za socijalno ugrožene

A.I.M.
Inicijativa građana: "Tanjir više" za socijalno ugrožene
Foto:Facebook / Neke od aktivnosti inicijative "Tanjir više"
Ne samo u Sarajevu, nego i u cijeloj BiH, veliki je broj pojedinaca koji žive na marginama egzistencije. Redovi pred javnim kuhinjama, iz dana u dan, sve su duži, dok istovremeno pomoć vlasti i adekvatna rješenja skoro potpuno izostaju.

Ipak, zahvaljujući nekolicini udruženja veliki je broj i onih kojima se koliko toliko  uspjeva pružiti najpotrebnija pomoć.

Najmlađi pokret, čiji učinak svakako nije zanemariv, jeste inicijativa građana pod nazivom "Tanjir više Sarajevo" u kojoj nesebično i svakodnevno djeluje tridesetak volontera.

Okupljeni su oko ideje da se višak hrane i drugih nekvarljivih proizvoda često bespotrebno baca pod sloganom "Budi dio dobra - pridruži se našoj ekipi" uspješno rade na popularizaciji projekta koji prepoznaje sve veći broj građana BiH.

"Neformalna inicijativa građana "Tanjir više Sarajevo" za sada nema svoje prostorije i trenutno djeluje putem Facebook stranice. Mišljenja smo da se previše hrane baca, a da ista može dobro doći građanima slabog imovinskog stanja. "Tanjir više" djeluje od prvih sedmica juna i za kratko vrijeme javio se veliki broj osoba koji žele pomoći i pridružiti se ovom timu na bilo koji način.

Toliko toga se baca i svakodnevno završava na otpadu, a hrana koja se svakako može iskorištiti treba biti iskorištena. Ona treba da završi kod onih kojima je potrebna. Okupili smo se, napravili sistem raspodjele i krenuli u realizaciju. Volonteri trenutno uglavnom obavljaju vožnju donacija, dok se svakodnevno javljaju i ljudi koji nas žele podržati donacijom. Bilo da je to višak hrane iz restorana nakon velikih događaja, ili neki drugi vid događaja jako smo zadovoljni odzivom i humanošću naših sugrađana," govori za Radiosarajevo.ba Amina Omanović, koordinatorica inicijative.

Neke od aktivnosti inicijative
Spisak korisnika povećava se iz dana u dan.

"Trenutno, zajedno sa porodicama i centrima koje pomažemo, imamo otprilike dvadesetak adresa na koje upućujemo pomoć. Također, pomažemo migrante smještene u kući na Ilidži. Između ostalog, pomažemo i štićenike Sigurne kuće u u Sarajevu u kojoj su smješteni žene i djeca. Oni imaju svoje obroke, ali itekako se obraduju kada im stigne voće, povrće, slatkiši, djeca se posebno raduju. Nedavno smo nakon manifestacije Dani Beča u Sarajevu imali donaciju od oko 500 sladoleda koje smo uputili staračkim domovima, Sigurnoj kući, izbjegličkim centrima...," dodaje Omanović.

Kada je riječ o očuvanju friško kuhane hrane voloneri nastoje kontrolirati njen kvalitet, no ipak, najviše se oslanjaju na povjerenje donatora.

"Po dojavi naši volonteri odmah idu na lice mjesta i ta hrana nigdje ne stoji. Nemamo sabirno mjesto. Preuzima se hrana i dostavlja na adresu korisnika. Kada bi imali sabirno mjesto tu bi se vršila rigoroznija kontrola i na tome trenutno radimo, ali to nije tako jednostavno, jer i vozači volonteri gorivo plaćaju iz svog džepa. Apsolutno niko od nas nema nikakvu naknadu, borimo se da učinimo dobro, ali trenutno moramo vjerovati na riječ donatoru. Međutim, često to budu i sirove, nekvarljive namirnice ili  neki sasvim drugi vidovi pomoći," pojašnajva Omanović.    

Ova inicijativa širi se i u drugim bh. gradovima što i jeste jedan od ciljeva, a svi oni koji se žele priključiti inicijativi građana "Tanjir više Sarajevo", osim putem Facebook stranice, mogu to učiniti putem broja telefona 062 983 084.  Omanović ističe da im je zbog obima posla prijeko portreban veći broj volontera vozača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije