Ilidža: Pruga kapitalni projekat, gradit će se i žičara Hrasnica-Veliko polje

Radiosarajevo.ba
Ilidža: Pruga kapitalni projekat, gradit će se i žičara Hrasnica-Veliko polje
Foto: Općina Ilidža / Ilidža-Hrasnica

Jedan od najvećih kapitalnih projekata u historiji Općine Ilidža izgradnja tramvaj pruge Ilidža–Hrasnica uskoro počinje realizaciju. Pojas prema Butmirskoj cesti i dio koji vodi prema Hrasnici se "čuvao" jer se radi o zaštićenom koridoru predviđenom za tramvajsku prugu. Izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice zadnjih decenija prisutna je u raznim planovima razvoja Općine Ilidža, a  i Kantona Sarajeva. Nakon dugogodišnjeg rješavanja imovinsko-pravnih odnosa na predviđenoj trasi izgradnje, ali i izgradnje saobraćajnice i zelenog pojasa prema Hrasnici  stekli su se uslovi da se navedeni projekat realizira na zadovoljstvo građana Hrasnice, Ilidže, ali i Kantona Sarajevo, saopćili su iz Općine Ilidža.

Vlada KS dala saglasnost za gradnju tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice

Vlada Kantona Sarajevo je dala saglasnost za gradnju tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice. Gradnja će koštati 46 miliona maraka, saopšteno je iz Vlade Katnona Sarajevo. Projekat je u skladu sa Strategijom razvoja Kantona Sarajevo do 2020. godine. Uvršten je u nacrt Programa javnih investicija u Kantonu Sarajevo od 2020.

Sigurno je da je projekat jedan od generacijskih projekata, koji će doprinijeti kvalitetnijem životu i radu u našoj lokalnoj zajednici, a koji je nakon obezbijeđenih preduslova, prepoznala i Vlada Kantona Sarajevo te uvrstila u svoju Strategiju razvoja do 2020, a danas je konačno dala saglasnost  za ovaj projekat u ukupnom iznosu od 46 miliona KM, navode iz Općine.

Općina Ilidža će svim svojim kapacitetima baš kao i do sada pružiti neophodnu podršku, a sve u cilju efikasnije i potpune relizacije izgradnje tramvajske pruge, naveli su u saopćenju.

Počeci planiranja realizacije ovog projekta datiraju iz vremena kada je u „Urbanističkom planu grada Sarajeva za period 1986-2015“ predviđen pojas za smještanje planirane dvokolosječne tramvajske pruge, uz pripadajuću kontaktnu i napojnu mrežu, tramvajskim stajalištima i novom okretnicom tramvaja kod nekadašnjeg fabričkog kompleksa „Famos“ u Hrasnici.

Glavni projekat tramvaj pruge Ilidža-Hrasnica povjeren je projektnoj kući „IPSA“ Sarajevo, a revidovan je od projektne kuće Saraj Inženjering d.o.o. 

Dužina projektovane tramvajske pruge iznosi ukupno sa svim kolosijecima 12.961,30 m i šest skretnica.

"Svakako je bitno napomenuti da je u toku realizacija projekta žičare Hrasnica-Veliko polje, što će uz izgradnju tramvajske pruge sigurno pored poboljšanja životnog okruženja samih građana privući i turiste izletnike,  ali i investitore koji će prepoznati ovaj infrastrukturni zahvat te puno lakše  donijeti odluku o dodatnim investicijama u našoj lokalnoj zajednici", naveli su iz Općine.

“Općina Ilidža zahvaljuje Vladi Kantona Sarajevo i cijeni njihovo razumijevanje  važnosti i vrijednosti  problema koji ćemo zajedno rješavati”  izjavio je načelnik Općine Ilidža Senaid Memić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije