Gimnazijalci iz Sarajeva dobijaju ID karticu: Pogodnosti u GRAS-u, muzejima, žičari

J. Ć.
Gimnazijalci iz Sarajeva dobijaju ID karticu: Pogodnosti u GRAS-u, muzejima, žičari
Foto: Facebook / Druga gimnazija u Sarajevu

Druga gimnazija u Sarajevu je još jednom pokazala da prati najviše međunarodne standarde u oblasti obrazovanja.

Riječ je o novom projektu ove škole - identifikaciona (ID) kartica koja će učenicima omogućiti brojne pogodnosti.

„Ne znam da li smo prvi u Bosni i Hercegovini, ali smo zasigurno prva Javna ustanova u srednjem obrazovanju koja uvodi ID kartice i koje želimo podići na viši nivo. Prije svega dodjeljujemo ih učenicima jer su oni fokus. A bit će dodijeljeni i profesorima, tj. nastavnom osoblju, ali i drugom radnom osoblju u Drugoj gimnaziji", govori za portal Radiosarajevo.ba direktor Druge gimnazije u Sarajevu Seid Alibegović.

Naime, radi se o kartici sa logom škole, čipom u kojem se nalazi baza podataka o učeniku, fotografijom te bar kod čitačem.

"ID kartica je identifikaciona kartica sa slikom i što je najvažnije povezana je s bazom podataka koja je u vlasništvu Druge gimnazije u Sarajevu“, napominje.

Prema riječima direktora, ID kartica donijet će brojne pogodnosti učenicima te popraviti ambijent u školi.

„Svakako će popraviti ambijent i olakšati rad škole u globalu. Naime, učenici će imati kartice koje će moći da koristiti u školskoj biblioteci, školskoj kantini, čak će moći koristiti i kopir-aparate. Dakle, uvest ćemo i samouslužne kopir-aparate i printere. Sad radimo i na softweru da ta kartica bude i plativa u nekoj internoj priči“, ističe naš sagovornik.

Alibegović dodaje da ID kartica posjeduje mogućnost da bude plativa ukoliko se ostvari saradnja i s nekom bankom.

„Kada je riječ o vanškolskom ambijentu učenici će je moći koristiti, ukoliko se budemo dogovorili s drugim ustanovama, trgovinama i shopping centrima a što ovisi o našim pregovorima. Želimo da kartica bude prepoznatljiva, jer ona sa sobom nosi, kao što sam već rekao i bazu podataka.

Dakle, cilj nam je i da ta naša ID kartica bude prepoznatljiva, a mi garantujemo njenu sigurnost, odnosno garantujemo njenu validnost. Mogu reći da se mnoge stvari uveliko rade oko te kartice a sve u cilju da olakšamo rad u školi i van škole“, napominje direktor Druge gimnazije u Sarajevu Seid Alibegović.

Kako saznajemo, kartica daje mogućnost popusta učenicima sa ID karticom prilikom posjete muzejima, te drugim kulturnim ustanovama u gradu, vožnje trebevićkom žičarom.

Dalje, kartica će omogućiti da učenik bude prepoznat u GRAS-u, i da više ne mora donositi potvrdu iz škole da je redovan učenik, kako bi dobio pravo na đačku iskaznicu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije