I građani dužni čistiti: Zabranjeno bacati snijeg po kolovozu, kazne do 1.500 KM

S. H.
I građani dužni čistiti: Zabranjeno bacati snijeg po kolovozu, kazne do 1.500 KM
Uklanjanje snijega i spriječavanje poledice sa javnih i zelenih površina propisano je Zakonom o komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo.

Za održavanje javnih površina zadužena su komunalna preduzeća kojima su one date na upravljanje, dok uklanjanje snijega sa kolovoza kantonalnih puteva vrši Direkcija za puteve KS, naveli su za Radiosarajevo.ba iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Sa ostalih javnih površina uklanjanje snijega vrše preduzeća i druga pravna lica koja te površine koriste, odnosno kojima upravljaju.

Prema zakonu, komunalna preduzeća koja vrše uklanjanje snijega i poledice, organizuju stalnu zimsku službu kako bi se blagovremeno pristupilo uklanjanju snijega i poledice shodno Programu uklanjanja snijega i posipanja javnih površina.

Kako su naveli iz KUIP-a, Zakonom o komunalnoj čistoći KS-a određene su obaveze u segmentu čišćenja snijega, kako za komunalna preduzeća i pravna lica, tako i za građane.

Između ostalog, određeno je da uklanjanje snijega i posipanje pločnika i pristupnih puteva stambenih i poslovnih zgrada vrše vlasnici odnosno korisnici tih zgrada. Također, uklanjanje snijega sa pločnika i posipanje pločnika ispred zgrada u izgradnji ili ispred zgrada na kojima se izvode građevinski radovi, vrši izvođač radova.

Ako snijeg ili led na krovu stambene zgrade predstavljaju opasnost za prolaznike, stanare ili same zgrade, snijeg i led moraju se ukloniti. Uklanjanje snijega i ledenica sa krovova vrše pravna lica, kojima je stambena zgrada povjerena na održavanje, odnosno vlasnici individualnih objekata, a za poslovne zgrade njihovi korisnici. Uklanjanje snijega i leda se mora vršiti uz prethodno upozorenje prolaznicima na opasnost, s tim da se pri radovima ne smije oštećivati zračna mreža, a istovremeno se mora izvršiti i uklanjanje skinutog snijega, kako ne bi ometao saobraćaj na kolovozu i pješačkim stazama.

ledenica_oprez_snijeg_sarajevo_neocisceno_traka_rsa.jpg - undefined

Ograđeno područje u strogom centru grada zbog neočišćenog snijega s krova

Čišćenje snijega sa tramvajskih, autobuskih, trolejbuskih i kombi stajališta, te tramvajskih pruga, benzinskih stanica i posipanje tih površina, vrše preduzeća i druga pravna lica koja te površine koriste, odnosno kojima upravljaju.

Snijeg uklonjen sa javnih površina prikuplja se u gomile na ivici kolovoza odnosno pločnika, pri čemu se ne smiju zatrpavati slivnici. Mjesto za deponovanje uklonjenog snijega određuje općinski organ nadležan za komunalne poslove. Ovdje je bitno istaći da je zabranjeno iznositi snijeg iz dvorišta na kolovoz i pločnike.

Neposrednu zaštitu komunalne čistoćena na terenu vrše komunalni redari kantonalnih javnih komunalnih preduzeća "Rad" i “Park”, koji na licu mjesta sačinjavaju službene zabilješke ili zapisnike, koje uz fotografije dostavljaju Komunalnoj inspekciji KS-a na dalji postupak.

U slučaju utvrđenih prekršaja, kantonalni komunalni inspektori protiv prekršilaca izdaju prekršajne naloge. 

Za ovu vrstu prekršaja određene su novčane kazne koje za fizičko lice iznose od 100 do 1.500 KM, za obrtnike od 500 do 2.500 KM , za pravna lica od 1.000 do 6.000 KM, a za odgovorno lice u pravnom licu od 500 do 2.000 KM.

"Napominjemo građane da uočene nepravilnosti, koje se odnose na nepoštivanje ove zakonske obaveze, mogu prijaviti na Eko-telefon 66 00 00", naveli su nam iz KUIP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije