Hulusić: Na prostoru KS-a više od 800 klizišta, najgore u Vogošći i Centru

N. K.
Hulusić: Na prostoru KS-a više od 800 klizišta, najgore u Vogošći i Centru
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Mirza Hulusić direktor Zavoda za izgradnju KS-a

Na prostoru Kantona Sarajevo (KS) registrovano je trenutno više od 800 klizišta, a najgora situacija je na prostoru Vogošće i Općine Centar, međutim sanacija se ne može vršiti jer problem predstavlja izdavanje dozvole za geološka istraživanja  u svrhu izrade glavnih projekata sanacije, rekao je Mirza Hulusić direktor Zavoda za izgradnju KS-a.

Problem obustave sanacije klizišta u KS, koji je nastao zbog primjene Zakona o geološkim istraživanjima Federacije BiH u ovom kantonu, bio je povod održavanja hitnog sastanka predstavnika Zavoda i svih devet općina u KS-u.

Sastanak predstavnika Zavoda za izgradnju KS-a i devet općina u KS-u - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sastanak predstavnika Zavoda za izgradnju KS-a i devet općina u KS-u

Kao rezultat djelovanja ovog zakona na rješavanju problema klizišta prostoru KS-a, Zavod za izgradnju KS-a kao primarni nosioc aktivnosti ovog esencijalnog problema nije bio u mogućnosti izraditi niti jedan glavni projekat sanacije klizišta iako su bila osigurana sredstva“, kazao je Hulusić.

Zavod za izgradnju KS-a / Mirza Hulusić: Prioritet i dalje ostaje Prva transverzala

Kako je rečeno Zavod je obavio kompletne tenderske procedure, odabrao projektanske kuće, sklopio ugovore i tu se zaustavio jer dozvolu za obavljanje goloških istražnih radova na klizištima KS-a nije dobio.

„Za dobivanje dozvole za izvođenje geoistraživačkih radova, potrebno je Ministarstvu privrede KS-a dostaviti 19 dokumenata i ovo je najveći problem što se istraživanja na klizištima ne provode“, dodao je Hulusić.

Sastanak predstavnika Zavoda za izgradnju KS-a i devet općina u KS-u - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sastanak predstavnika Zavoda za izgradnju KS-a i devet općina u KS-u

Mirza Hulusić, direktor Zavoda za izgradnju KS-a je istakao i kako su oni još prije tri godine održali niz sastanaka  sa tadašnjim Premijerom KS-a i resornim ministarstvom ali, po njegovim riječima, osim marginalnih izmjena zakona o geološkim istraživanjima, sve je ostalo po starom.

„Iz ovog razloga, već danas ćemo uputiti prema Vladi KS-a zahtjev da se izdavanje dozvola za geološka istraživanja u svrhu izrade glavnih projekata sanacije klizišta eliminišu iz Zakona o geološkim istraživanjima KS-a“, zaključio je Hulusić

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije