Sarajevo: Štrajk zdravstvenih radnika danas bi trebao biti okončan

J. Ć.
Sarajevo: Štrajk zdravstvenih radnika danas bi trebao biti okončan
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Dom zdravlja Centar - Vrazova
Štrajk ljekara i zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevu danas bi trebao biti okončan ukoliko dođe do potpisivanja sporazuma između predstavnika vlasti i nadležnih sindikata.

Zolj: Pristajemo na zahtjeve, povećat ćemo plate ljekarima i stomatolozima

Ove informacije nam je potvrdio predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS-a Izet Hočko. 

"Mi smo jučer imali taj sastanak na kojem je postignut dogovor. Danas treba Vlada KS-a donijeti odluku nakon čije ću sazvati štrajkački odbor kako bi se prekinulo sa štrajkom", rekao je za Radiosarajevo.ba. 

Hočko je istaknuo i to kako se nada da će se ubuduće mnogo bolje sarađivati kako ne bi na ovakav način postizali svoje ciljeve.

Podsjetimo, premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj jučer je s ministrima u Vladi Kantona Sarajevo održao konferenciju za novinare na kojoj je istaknuo kako je on prije tri mjeseca napomenuo da će se dogoditi štrajkovi u septembru.

"I tada sam rekao da nam neko vrijeđa inteligenciju. Kada su objavljene liste za oktobarske izbore, naša predviđanja su se obistinila. Neke sindikalne vođe su na listama, a ovo im je dobar marketing. Mnogi su zloupotrijebili to kao da je pijaca. To bi za budžet KS-a značilo da sav novac ide samo na plate, a to je nemoguce da se realizira", kazao je Zolj.

S obzirom na to da se neke stavke nisu realizirale iz budžeta, kako je naveo Zolj, može doći do povećanja u ovoj godini, ali da nema razloga za štrajk zdravstvenih radnika.

"Ovaj drugi sindikat (doktora i stomatologa)je tražio je povećanje i to će ispuniti. Hoćemo jednu pisanu garanciju od njih da će se oni odreći subvencija, a time bismo mogli stvarati kapital za povećanje plata, kako ne bi došli do udara ma ostale stvari. Danas u tri sata sjedamo s njima da ih obavijestimo da smo pristali na njihove zahtjeve", rekao je Zolj.

Dodao je da ako bude potvrđena prvostepena odluka suda, odnosno ako se donese odluka da je štrajk ljekara nelegalan, Zolj je kazao da će tražiti svoja prava i odštetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije