Hitni press Vlade Kantona Sarajevo: Otkriveni detalji potrage za Gačićem

N. Ka.
Hitni press Vlade Kantona Sarajevo: Otkriveni detalji potrage za Gačićem
Foto: Admir Kuburović / Vanredna press konferencija Vlade KS
U razmjeni vatre s policijom danas je u blizini mjesta Košćan ubije Edin Gačić - serijski ubica.

Održana je press konferencija, a na njoj su se obratili premijer Edin Forto, ministar Admir Katica i komesar Mevludin Halilović. 

"Preko 1200 službenika pod koordinacijom FUP-a. Želim se zahvaliti na učešću policiji iz drugih kantona. Svi smo imali isti cilj, svi smo željeli zaštititi sigurnost građana. Želim se zahvaliti svim službenicima koji su sudjelovali i građanima koji su zadržali mirnoću i nastavili sa životom kao što smo ih i zamolili. Raspisana je bila nagrada koja je vodila do hvatanja bjegunca. Pogledat ćemo izvještaj policije i odlučiti da li je neka informacija vodila do otkrića", rekao je premijer Forto.

"Edin Gačić više nije prijetnja građanima i presretan sam zbog toga. Želim izraziti saučešće porodicama ubijenih Sultanića i Begića. Želim se zahvaliti policiji, policijskim službenicima, ali i svima u Vladi KS koji su pružili svu podršku našim specijalcima. Želim se zahvaliti svim agencijama koje su čuvale život i činili ga normalnim građanima Kantona Sarajevo. Masovna potraga je urodila plodom, upravo zbog toga što smo zaboravili sve nadležnosti i presretan sam što smo to završili", rekao je ministar Katica.

"Mi smo nakon ubistva rasvjetlili krivično djelo, a potom je formiran štab i više policijskih agencija je tragalo za licem koje je izvršilo dva ubistva. Bilo je puno informacija o kretanju lica, ali je informacija od OSA-e rezultirala formiranjem štaba Operativnog štaba. Krenuli smo u realizaciju u jutarnjim satima i krenuli smo u pregled i pretres šireg lokaliteta na području opština Hadžići i Kiseljak. U popodnevnim satima došli smo do relevantnog traga.

Lice nije htjelo da se preda i došlo je do upotrebe oružja od strane policije. Tom prilikom ranjen je jedan specijalac. On je van životne opasnosti i još uvijek se nalazi na terenu. Želim da poručim da policijske snage mogu izvršiti bilo koji zadatak, ali ako se stvore pretpostvake za djelovanje na području cijele Federacije i to se sada pokazalo tačnim. OSA je pružila veliki doprinos u provođenju aktivnosti. Preko hiljadu policajaca je radilo i to kada smo imali i osiguravanje EYOF-a-. Ovo je bila zajednička akcija agencija i okolnosti su bile takve da su pripadnici MUP-a KS bila na pravom tragu i podrška koju su dobili od FUP-a i specijalne jedinice SBK dovela do realizacije akcije. Građni mogu računati na policiju", rekao je komesar Halilović.

Dodano je da je i tačna lokacija oko mjesta Košćan u općini Hadžići. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije