Hasanspahić: Komunalna preduzeća ostvarila značajne pomake

Fena
Hasanspahić: Komunalna preduzeća ostvarila značajne pomake
Fena / Senad Hasanspahić
Poslanici Skupštine Kantona Sarajevo dali su pozitivno mišljenje na izvještaje o poslovanju šest kantonalnih javnih komunalnih preduzeća za prošlu godinu, Tržnice-pijace, Rad, Pokop, Sarajevogas, Park i Toplane.

Ministar Komunalne privrede i infrastrukture KS-a Senad Hasanspahić kazao je da problemi s kojima se susreću komunalna preduzeća nisu nastala preko noći, već da su kontinuirano rasla iz godine u godinu.

"Kada bi jedna riječ mogla sublimirati probleme, to bi bila zaposlenost", naglasio je.

Ipak, dodao je Hasanspahić, u prošloj godini sva komunalna preduzeća su ostvarila značajne pomake. Kazao je da je u 2016. godini u komunalnim preduzećima bilo uposleno 2.396 osoba te da su prosječne plaće u Radu iznosile 842 te u Pokopu 1.386 KM.

Šef Kluba SDA Mirza Čelik kazao je da su komunalna preduzeća učinila evidentan pomak zbog racionalizacije troškova i planiranja. Pohvalio je preduzeća Tržnice-pijace te Sarajevogas koji su zaista napravili dobre rezultate, ali Toplane, za čiji je uspjeh zaslužna Vlada KS-a.

Primjedbe je imao na poslovanje preduzeća Rad, zbog problema napuštenih pasa i nevođenju računa o deponiji.

"Sva preduzeća su poslovala pozitivno, osim Parka, koji su ipak napravili dobre poslovne poteze", pojasnio je Čelik.

Međutim, zastupnik Naše stranke Edin Forto kazao je da su komunalna preduzeća u proteklom periodu tretirana kao socijalne ustanove u kojima su se zapošljavali ljudi pomoću stranačkih i prijateljskih odnosa.

"Kada su ti budžeti iscrpljeni i kada su te firme posrnule, poput Toplana i Grasa, prekomjerno zapošljavanje i loše usluge plaća privatni sektor", poručio je Forto.

Kantonalna javna komunalna preduzeća u 2016. ostvarila su ukupne prihode od 262.374.341 KM i manji su u odnosu na 2015. za 4,9 posto. Ukupni rashodi iznosili su 275.387.197 KM i manji su za 9,7 posto u odnosu na prethodnu godinu. Gubitak na kraju 2016. godine iznosi 16.595.224 KM i manji je u odnosu na 2015. za 43,6 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije