Hadžibajrić: Uložili smo više od 3,5 miliona KM u različite projekte

K.S.
Hadžibajrić: Uložili smo više od 3,5 miliona KM u različite projekte

Općina Stari Grad utrošila je više od 3,5 miliona KM za realizaciju različitih projekata u prvih šest mjeseci ove godine, od čega je samo na rekonstrukciju infrastrukture utrošeno 1.260.000 KM, izjavio je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić tokom prezentacije rezultata općine u prvih pola godine.

Na konferenciji za medije, koja je trajala oko 50 minuta, Hadžibajrić je spomenuo realizirane projekte iz oblasti izgradnje i rekonstrukcije objekata, nabavke opreme, uvođenja ISO certifikata, infrastrukture, finansiranja različitih NVO udruženja i udruženja boraca, šehidskih porodica, kao i različite sporove koje je Općina imala s Vodovodom i kanalizacijom i raspodjelom sredstava od prodaje stanova.

“U januaru ove godine Općina je stekla međunarodni certifikat ISO 9001:2015 što je dokaz poslovanja usklađenog sa svim zahtjevima međunarodnog standarda. Početkom godine otvorili smo sportsku salu u OŠ Mula Mustafa Bašeskija i Lamelu II u OŠ Vrhbosna. Samo ova dva projekta koštala su više od 1,2 miliona KM”, spomenuo je Hadžibajrić.

Prema njegovim riječima, do jula ove godine otvorena su četiri nova igrališta na Sedreniku, Mošćanici, Vratniku i Bistriku, za što je Općina izdvojila više od 100.000 KM.

“Otvoren je i prvi Centar za promociju i unapređenje zdravlja u Kantonu Sarajevo za osobe treće životne dobi, a primat će korisnike iz cijelog Sarajeva. Za ovo smo izdvojili 60.000 KM. Kupili smo vatrogasno vozilo i opremu za DVD Vratnik i 50 šljemova za Policijsku stanicu Stari Grad. Vrijednost nabavke bila je više od 180.000 KM”, naveo je načelnik.

Govoreći o infrastrukturi, Hadžibajrić je kazao da su uklonjena tri ruševna objekta i da je u planu njih još sedam za što je predviđeno 60.000 KM.

“Položili smo tri kilometra novog asfalta za što je izdvojeno 1.147.500 KM. Asfaltirali smo ulicu Safvet-bega Bašagića u dužini od 630 metara i izdvojili smo 290.000 KM. U ulici Požegina urađeni su kanalizacija i asfalt u dužini od 100 metara (130.000 KM), Višegradska kapija na potezu od 275 metara (75.000 KM), Konak u dužini od 178 metara (71.000 KM), Franjevačka u dužini 260 metara (113.000 KM)”, kazao je Hadžibajrić, navodeći da su izgrađeni i mnogi potporni zidovi i da su očišćena brojna korita potoka i rijeka.

Općina Stari Grad nastavila je i s projektima videonadzora u osnovnim školama, u iznosu od 55.000 KM i više od 100 kamera je do sada postavljeno.

Osiguran je i besplatan prijevoz osnovaca s područja Sedrenika, Obhodže i Hrida u iznosu od 120.000 KM.

“Počelo je i utopljavanje u OŠ Hamdija Kreševljaković, bit će zamijenjen krov, urađena termoizolacija, fasade i mašinski radovi, a vrijednost projekta je 227.795 KM”, napomenuo je Hadžibajrić.

Pomognuti su i projekti nevladinog sektora u iznosu od 97.000 KM, a projekti su briga o djeci s poteškoćama u razvoju i bez roditeljskog staranja, zaštita kulturno-historijskog naslijeđa i razvoj turizma, ekonomsko osnaživanje žena i smanjenje maloljetničke delinkvencije.

Hadžibajrić je rekao da se Općina Stari Grad opredijelila da realizira projekt izgradnje podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića (preko puta Vijećnice), kroz javno-privatno partnerstvo.

“To se nije moglo uraditi bez Zakona o javno-privatnom partnerstvu KS-a, koji je usvojila Skuština KS-a jednoglasno. Postupak je u toku, dosta je složen i sastoji se od više faza. Očekuje se da će izbor privatnog partnera i zaključenje ugovora biti realizirano u narednih šest mjeseci. Izrađen je glavni projekat, kao i izvedbeni, a u toku ove godine pribavljena je sva potrebna projektno-tehnička dokumentacija. Izdata je urbanistička dozvola, a u toku je izdavanje građevinske dozvole. Ukupna vrijednost projekta je 1,2 miliona KM”, kazao je općinski načelnik.

Kantonalno poduzeće Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo spori se s Općinom Stari Grad, zbog neizmirenja dospjelih potraživanja za javne česme i fontane u 2016. Godini od 108.147 KM i u 2017. Godini 18.140 KM.

“U postupak se uključilo Općinsko pravobranilaštvo koje je uložilo prigovore Općinskom sudu Sarajevo i oglasilo se nenadležnim. Jedan prigovor Općinski sud je već usvojio i očekuje se da slučaj pređe u parnicu i da Sud odluči u korist Općine Stari Grad, jer nije dužna plaćati račune za koje nije nadležna”, rekao je Hadžibajrić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije