GSS Novi Grad održao pokaznu vježbu "Prvi odgovor na prirodne nesreće 2019."

Fena
GSS Novi Grad održao pokaznu vježbu "Prvi odgovor na prirodne nesreće 2019."

U devastiranom hotelu Igman na Velikom polju danas je održana pokazna vježba pod nazivom "Prvi odgovor na prirodne i druge nesreće Novi Grad Sarajevo 2019" u kojoj je učestvovalo 57 osoba.

Prilikom pokazne vježbe izvršene su simulacije gašenja požara nastalog ekspolozijom unutar devastiranog hotela, zatim spašavanje dvije teško povrijeđene osobe, te 10 lakše povrijeđenih, brzu evakuaciju spasioca koji je ostao zarobljen prilikom urušavanja stepenica na bezbjednu lokaciju, a potom helikopterskog transporta životno ugroženih osoba sa krova objekta.

Fahrudin Dobrača iz Gorske službe spašavanja (GSS) Novi Grad istakao je da je vježba pokazala upravo ono što joj je bio i cilj, a  to je da se zajedničkim djelovanjem svih relevantnih službi, volonterskih organizacija i pojedinaca u kriznim situacijama može osigurati bezbjedan boravak u lokalnoj zajednici.  

Vježbu su nadzirali instruktori iz Slovenije, a u vježbu je bio uključen i helikopter EUFOR-a u BiH, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

„Važno je vidjeti da sve agencije zajedno rade jer ovakav zajednički vid djelovanja garancija su za sigurnije okruženje. Drago mi je da je i EUFOR dio ove vježbe“, kazao je Martin Dorfer, komandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.

Pored Općine Novi Grad Sarajevom kao organizatoram u pokaznoj vježbi učestvovali su pripadnici EUFOR-a, MUP-a Kantona Sarajevo, GSSUBiH, Paramedic.ba, Lokom Novi Grad, Crveni križ Novi Grad i Domovi zdravlja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije