Grobna mjesta mogu se prekopati deset godina nakon sahrane

Fena
Grobna mjesta mogu se prekopati deset godina nakon sahrane
Na području Kantona Sarajevo prekopavanja grobnih mjesta rade se kao ekshumacije radi prijenosa iz groba u grob, prijenosa iz groblja u drugo groblje i sve češće ekshumacije radi produbljenja grobnog mjesta.

Ovo je u razgovoru za Fenu kazao izvršni direktor Kantonalng javnog komunalnog poduzeća "Pokop" Asmir Hodžić.

Pojašnjava da je Odlukom o uređenju i održavanju gradskih grobalja definirano da se grobno mjesto ili grobnica može prekopati po isteku deset godina od dana sahrane u slučaju da se grobno mjesto ili grobnica ne održava ili ne plaća naknada.

"Ukoliko zainteresovana osoba uredi grobno mjesto ili grobnicu i izmiri naknadu za korištenje, neće se vršiti prekopavanje", podvlači Hodžić.

Prekopavanje grobnog mjesta ili grobnice vršit će se, ističe, tako da se o namjeravanom iskopavanju mora objaviti saopćenje u Službenom listu i u jednom od dnevnih listova. U tom saopćenju pozvaće se srodnici da se u roku od dva mjeseca od objavljivanja saopćenja izjasne o načinu ponovnog pokopavanja iskopanih posmrtnih ostataka.

Podsjeća da su poslovi ekshumacija radi produbljenja grobnog mjesta bez zahtjeva srodnika - zainteresovanih osoba rađeni u periodu 1992. -1995. godine za vrijeme opsade grada na grobljima u koševskoj dolini jer KJKP "Pokop" nije imao na raspolaganju drugih grobljanskih površina za sahranjivanje poginulih i umrlih osoba.

Iz tih razloga je grobno mjesto za koje naknada za korištenje grobnog mjesta nije bila plaćena deset i više godina ustupano za ukop - sahranu poginulog ili umrle osobe tako što se radila ekshumacija i posmrtni ostaci prelagali i spuštali na tzv. duplo ili trojno kopanje.

Iz "Pokopa" pozivaju sve građane koji imaju svoje srodnike sahranjene na komunalnim grobljima, kojim upravlja i gazduje ovo poduzeće, da provjere do kada su izmirene obaveze naknade za korištenje grobnog mjesta za sahranjene srodnike, prijatelje, poznanike i za rezervirana grobna mjesta.

Naknada za korištenje grobnog mjesta za jednu godinu/jedno grobno mjesto iznosi 7,26 KM, bez PDV-a tj. 8,50 KM s PDV-om.

Hodžić naglašava da je praksa pogrebnih preduzeća koji se bave održavanjem grobalja u Evropskoj uniji da stranka može uplatiti održavanje groba do 13 godina unaprijed.

"Kod nas je sada praksa da se može uplatiti za jednu godinu, ali ovih dana radimo na tome da donesemo odluku da se može uplatiti do 10 godina, a možda i duže", najavio je Hodžić. 

KJKP "Pokop" upravlja i gazduje s devet komunalnih grobalja na području Kantona Sarajevo - Bare, Lav, Stadion, Sv. Josip, Sv. Marko, Sv.arhangeli Georgije i Gavrilo, Sv. Mihovil, Obad i Vlakovo.

Groblja Bare, Lav, Stadion, Sv.Josip, Sv. Marko, Sv. arhangeli Georgije i Gavrilo, Sv. Mihovil i Obad su zatvorena komunalna groblja gdje se sahranjuju umrle osobe koje su za života rezervirale grobno mjesto ili su kod, već sahranjenih, srodnika osigurale dubinsko kopanje.

Groblje Vlakovo je otvoreno komunalno groblje gdje su osigurana grobna mjesta za ukop-sahrane umrlih osoba iz četiriju monoteističkih religija i ateiste.

Osim toga, u posljednje vrijeme sve više se pojavljuju srodnici-zainteresovane osobe sa zahtjevom da se na komunalnim grobljima kod već sahranjenih umrlih osoba izvrši ekshumacija radi produbljenja grobnog mjesta i po visini osigura jedno ili dva smještajna mjesta za buduće sahranjivanje.

"Prethodno navedeno podrazumijeva da se precizira u koji dan i u koliko sati se vrši iskop do posmrtnih ostataka već sahranjenih, prelaganje i vađenje posmrtnih ostataka u plastičnu, za takve poslove, namjensku vreću, sve položi u drveni kovčeg i nakon produbljenja na duplo ili trojno kopanje kovčeg se spusti sa čime se dobivaju jedno ili dva smještajna mjesta koja se koriste za buduće ukope - sahrane", kazao je Feni Hodžić.

Iz Gradskog groblja JK a.d. Banja Luka, koje u svojoj nadležnosti ima dva groblja, kazali su Feni da to preduzeće ne vrši prekopavanje grobnih mjesta.

Napominju da je Zakon o grobljima i pogrebnoj djelatnosti Republike Srpske u članu 36. regulirao način i prekopavanje grobnih mjesta, ali da oni nisu  imali takvih radnji.

U članu 36. Zakona o grobljima i pogrebnoj djelatnosti RS-a se navodi da se grobno mjesto, odnosno grob koji vlasnik nije održavao ili za koji nije plaćao troškove održavanja groblja najmanje deset godina smatra napuštenim i uprava groblja ga može ponovno prometovati.

Uprava groblja dužna je da provede postupak javnog oglašavanja utvrđivanja napuštenosti grobnog mjesta, ukoliko taj postupak nije u mogućnosti okončati s osobom koja se u evidencijama groblja vodi kao vlasnik grobnog mjesta, odnosno groba ili s njegovim nasljednicima.

Raniji vlasnik grobnog mjesta, odnosno groba koji se smatra napuštenim, može raspolagati izgrađenom opremom (nadgrobna ploča, nadgrobni spomenik i znaci, ograda groba i slično) nakon što plati cjelokupan iznos troškova održavanja  groblja koje duguje, obračunatih u skladu s propisima kojima su uređeni obligacioni odnosi za komunalna potraživanja ili će se u protivnom smatrati da je riječ o napuštenoj imovini kojom uprava groblja može slobodno raspolagati, stoji u članu 36. Zakona o grobljima i pogrebnoj djelatnosti RS-a.

Dodaje se da je uprava groblja dužna da prije ustupanja grobnog mjesta drugoj osobi premjesti posmrtne ostatke iz napuštenog groba u zajedničku grobnicu izgrađenu za tu namjenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije