GRAS mora poboljšati kvalitete usluga i platiti obaveze državi i zaposlenicima

Fena
GRAS mora poboljšati kvalitete usluga i platiti obaveze državi i zaposlenicima
AA / KJKP Gras
Samostalni sindikat radnika komunalne privrede u FBiH održao je vanrednu sjednicu zbog situacije u GRAS-u.

Predsjedništvo Upravnog odbora (UO) Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede u Federaciji Bosne i Hercegovine (SSRKPFBiH) je, na vanrednoj sjednici Predsjedništva, povodom trenutne situacije u njihovoj članici Kantonalno javno preduzeće (KJKP) "GRAS" Sarajevo, podržalo je napore Porezne uprave da riješi problem "rada na crno" te je zaključeno da sva preduzeća iz državnog ili privatnog vlasništva trebaju redovno izmirivati obaveze prema državi, ali i prema uposlenicima.

Sindikat jedino zamjera zašto se nije reagiralo na samom početku neplaćanja obaveza, jer bi se u tom slučaju ovaj problem mogao riješiti mnogo ranije.

Predsjedništvo UO SSRKPFBIH stava je da se ne smije umanjiti dostignuti nivo primanja uposlenika KJKP "GRAS" Sarajevo, imajući u vidu da je prosječna plaća uposlenika ovog preduzeća manja od prosječne plaće na nivou FBiH.

Smatraju da osnivač i vlasnik preduzeća mora riješiti pitanje subvencija koje su najveći teret poslovanja KJKP "GRAS" Sarajevo i koje su osnovni razlog zašto "Gras" nije u mogućnosti da izmiruje obaveze prema državi, dobavljačima i uposlenicima.

Imajući u vidu da u Zakonu o komunalnoj privredi stoji da razliku od ekonomske do subvencionirane cijene snosi osnivač preduzeća, lako se da zaključiti da je dug prema KJKP "Gras" Sarajevo puno veći od duga koji ima KJKP "GRAS" Sarajevo.

Zbog svega navedenog, Predsjedništvo UO SSRKPFBIH uputilo je molbu svim relevantnim osobama i preduzećima, a posebno osnivačima i vlasnicima KJKP "GRAS" Sarajevo, da urgentno donesu mjere koje bi dovele do finansijske konsolidacije "GRAS-a", s ciljem plaćanja svih obaveza i poboljšanja kvalitete usluga, saopćeno je iz Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede u FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije