Gradsko vijeće Sarajeva 30. maja glasat će o kandidaturi za utrku Formule E

J. M.
Gradsko vijeće Sarajeva 30. maja glasat će o kandidaturi za utrku Formule E
Foto: Formula E / Detalj s nedavno održane utrke u Rimu
Već smo izvijestili da je Sarajevo ušlo u uži krug kandidata za organizaciju utrke Formule E.

Inicijativa je potekla od Banjalučanina Samira Cerića, koji više od četvrt stoljeća živi u Londonu, a prihvatio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

"Radimo na ovome aktivno već šest mjeseci i trenutno smo u finalu. Iskreno se nadamo da ćemo uspjeti realizirati ovaj veliki događaj koji bi Sarajevo stavio na mapu Formule E zajedno s ostalim velikom svjetskim gradovima", rekao je Skaka.

Portal Radiosarajevo.ba saznaje da će Gradsko vijeće Sarajeva 30. maja glasati o kandidaturi za organizaciju utrke Formule E.

Gradski vijećnici trebaju dati zeleno svjetlo da Sarajevo i zvanično ulazi u kandidaturu, odnosno da odobre finansijska sredstva za feasability studiju. Ukoliko se to desi, tehnička ekipa Formule E doći će u glavni grad BiH kako bi dala konačnu ocjenu o uslovima za održavanje utrke.

Ne treba ni spominjati kakva je ovo šansa za grad i državu. Pogled na spisak gradova koji ove sezone (2017-2018) imaju čast ugostiti bolide Formule E pokazuje u društvu kakvih metropola bi se našlo Sarajevo: Hong Kong, Mexico City, New York, Rim, Pariz, Berlin, Santiago, Zürich…

Od kako je pokrenuta prije četiri godine, Formula E postala je drugo takmičenje po popularnosti i medijskoj zastupljenosti u hijerarhiji Međunarodne automobilske federacije (FIA), odmah iza Formule 1.

Razlog za to je činjenica da se utrke održavaju u središtima velikih gradova, učestvuju slavni timovi i proizvođači, a listu vozača predvode bivši asovi Formule 1 – Sebastien Buemi, Jean-Eric Vergne, Nelson Piquet, Nick Heidfeld, Lucas di Grassi, Kamui Kobayashi…

Nakon fabričkog tima Audija, u narednoj sezoni u takmičenje se uključuju i dva ostala velika njemačka premium proizvođača – Mercedes i BMW – koji će pružati podršku ekipama Andretti i HWA.

Ukoliko Sarajevo propusti priliku koja se ukazuje, proći će dosta vremena dok se ne otvori slobodno mjesto u kalendaru Formule E. Pošto se radi o takmičenju u kojem nastupaju električni bolidi, jasno je da je ekološki faktor ideja vodilja Formule E.

Čelnicima takmičenja svidio se podatak da je Sarajevo među europskim gradovima s najviše zelenih površina, a ako se svemu dodaju "dobre veze" Samira Cerića, jasno je da postoje velike šanse da naredne godine "zujalice" Formule E pojure ulicama glavnog grada BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije