Gradsko vijeće podržalo kandidaturu za Formulu E: Očekuje se potpisivanje ugovora

Radiosarajevo.ba
Gradsko vijeće podržalo kandidaturu za Formulu E: Očekuje se potpisivanje ugovora
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Gradsko vijeće
Nakon što je Gradsko vijeće danas podržalo kandidaturu: Očekuje se potpisivanje ugovora između Sarajeva i Formule E

Prethodno su gradonačelnik Abdulah Skaka i njegovi saradnici, kao i britanski poduzetnik bh. korijena Samir Cerić, vodili višemjesečne intenzivne razgovore sa rukovodiocima Formule E (FE) u Londonu, koji su istakli da Sarajevo ima velike šanse za dobijanje licence za samu utrku. Takvo razmišljanje temelje, između ostalog, na činjenici da je Sarajevo jedan od evropskih gradova za najviše zelene površine (prema istraživanju Leibniz instituta), a da je upravo ekološki faktor ideja vodilja Formule E, u kojoj se takmiče bolidi na elektirčni pogon.

Nakon što je Gradsko vijeće danas odobrilo nastavak procedure, naredni korak je potpisivanje ugovora između Grada Sarajeva i Formule E o izradi feasibility studije.

No, Vijeće bi trebalo odobriti i izdvajanje od 100.000 eura za izradu studije, o čemu će se glasati na narednoj, moguće i vanrednoj sjednici. Dobra je vijest ipak da se izrada ovog dokumenta može naknadno platiti, nakon što tim Formule E već napravi feasibility studiju.

Potpisivanje ugovora, u svakom slučaju, očekuje se u narednim danima, a nakon toga vrlo brzo će uslijediti i dolazak tehničkog tima iz sjedišta FE u Hammersmithu, London, koji će tri dana boraviti u našem gradu i ispitati uvjete za održavanje utrke, odnosno utvrditi šta sve još treba uraditi kako bi Sarajevo napravilo stazu optimalnu za utrku FE.

Bitno je navesti i da potpisivanje pomenutog ugovora automatski znači da je Sarajevo i zvanično kandidat za organizaciju utrke Formule E. Ukoliko bi sama kandidatura urodila plodom, naredne godine, tačnije u junu 2019., na ulicama našeg grada vidjet ćemo nadmetanje bolida i zvijezda poput Felipea Masse, Nicka Heidfelda, Sebastiana Buemija, saopćeno je iz organizacije Sarajevo Sports International.

Ispred kompanije Sarajevo Sports International, sa sjedištem u Londonu i skorim otvaranjem ureda u Sarajevu, koja je inicijator, suorganizator i promoter utrke Formule E u Sarajevu, zahvaljujemo se svim medijima koji su također dali doprinos u samoj promociji ove značajne inicijative, ujedno izražavajući nadu da ćemo nastaviti uspješnu i korektnu saradnju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije