Gradsko vijeće odlučilo: Otkriveno ko su dobitnici Šestoaprilske nagrade

E. H.
Gradsko vijeće odlučilo: Otkriveno ko su dobitnici Šestoaprilske nagrade
Tajnim glasanjem iza zatvorenih vrata Gradsko vijeće Grada Sarajeva odlučilo je ko će to biti dobitnici Šestoaprilske nagrade.

Većinom glasova odlučeno je da će u kategoriji kultura i umjetnosti nagrada biti dodijeljena poznatom bosanskohercegovačkom glumcu i direktoru Kamernog teatra 55 Emiru Hadžihafizbegoviću.

On je, u ovom izboru, imao više glasova od vokalnih solista grupe Ambasadori Ismete Dervoz, zdravka Čolića, Hajrudina Varešanovića i Jasne Gospić.

Ono što je bilo još zanimljivije od ovog izbora jeste izbor u oblasti zdravstva i socijalne zaštite. Ove godine Šestoaprilska nagrada u ovoj oblasti pripast će uglednom ljekaru dr. Ismetu Gavrankapetanoviću.

Kada je riječ o kategoriji privrede, odlučeno je da će ovogodišnju nagradu dobiti Centrotrans-Eurolines, dok će u kategoriji sporta njom biti nagrađen Univerzitetski karate klub "Bosna".

Još od ranije poznato je da je u kategoriji obrazovanja izabrana profesorica Tatjana Ljujić-Mijatović, dok je u kategoriji Ostali nagradu dobio Odred policije za specijalne namjene Lasta, što je i potvrđeno na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajevo.

Inače, izbor ovogodišnjih priznanja koja će biti dodijeljena tokom svečanosti 6. aprila popratile su burne reakcije javnosti i odluke Gradskog vijeća Grada Sarajeva u vezi s dodjelom nagrade Počasni građanin Sarajeva. 

Problem je nastao onog trenutka kada je odbijena inicijativa da ova nagrada bude uručena turskom književniku i publicisti Orhanu Pamuku, te je ona, uprkos njegovom protivljenju, dodijeljena bivšem predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću. Kada govorimo o ostalim nagradama Vlado Raguž, prof. dr. Kurt Kalcher i Kulturni centar "Kralj Fahd" dobitnici su priznanja Plaketa grada Sarajeva, a Irhan Fočo i Kenan Ćubara dobitnici nagrade Graham Bamford.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije