Građani traže svoja prava na pitku vodu - ovo su zaključci s javne rasprave

Radiosarajevo.ba
Građani traže svoja prava na pitku vodu - ovo su zaključci s javne rasprave
Arhiv / Ilustracija
Druga građanska javna rasprava o snabdijevanju Sarajeva vodom održana je 6. februara u BKC-u u Sarajevu.

Na njoj su doneseni sljedeći zaključci:

1. Da se zaključci s Prve građanske rasprave o snabdijevanju Sarajeva vodom ponovo dostave Skupštini Kantona, ovaj put i direktno svim poslanicima u Skupštini Kantona Sarajevo, kao i Vladi Kantona Sarajevo, uz zahtjev da se hitno organizira tematska sjednica Skupštine Sarajevo u vezi sa snabdijevanjem Sarajeva vodom.

2. Da se pripremi i dostavi Skupštini Kantona inicijativa za dopunu Ustava Kantona o pravu na pitku vodu, u kojoj će biti definirano da:
- svi građani imaju pravo na pitku vodu,
- vodni resursi Kantona trebaju služiti prije svega snabdijevanju stanovništva,
- vodni resursi i vodovodna infrastruktura moraju ostati pod kontrolom i u vlasništvu države i društvene zajednice, bez mogućnosti bilo kakvog oblika privatizacije.

3. Da bi se otklonile sumnje građana u razloge redukcija vode, da se objavi potpuni sadržaj studija urađenih do sada, u kojima je pravljena ocjena stanja vodovodne infrastrukture.

Iako su na javnu raspravu preko zvaničnog protokola institucija bili pozvani i predstavnici Vlade i Skupštine Kantona, kao i KJKP “Vodovod i kanalizacija”, niko od pozvanih se nije pojavio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije