Otvorena peticija za kolektivnu tužbu protiv KJKP Vodovod i kanalizacija

Radiosarajevo.ba
Otvorena peticija za kolektivnu tužbu protiv KJKP Vodovod i kanalizacija
Foto: Arhiv / Ilustracija
Udruženje za razvoj društva "Kap" poziva sve građane Sarajeva i pravne subjekte koji se snabdijevaju vodom iz KJKP Vodovod i kanalizacija, da potpišu peticiju za pokretanje kolektivne tužbe protiv poduzeća i njegovog osnivača Vlade Kantona Sarajevo.

Kako se navodi, tužba bi bila pokrenuta zbog neispunjavanja zakonskih obaveza za isporuku i kvalitet pitke vode građanima.

"S obzirom da to poduzeće, kao i njen osnivač, već više godina ne nalaze rješenje za uredno vodosnabdijevanje u Kantonu Sarajevo, potpisivanjem peticije građani zahtijevaju da se pronađe hitno rješenje za problem vodosnabdijevanja, da se odgovorni obrate građanima i pravnim subjektima i saopće objektivno stanje u tom poduzeću, da odgovorni izvrše nezavisnu biohemijsku analizu i saopće javnosti detalje o kvaliteti pitke vode", navodi se u saopćenju za javnost Udruženja "Kap".

Zahtijevaju i da se "umanje mjesečni računi za vodu u skladu s količinom isporučene - neisporučene vode, te da se plati višegodišnja odšteta građanima i pravnim subjektima, potpisnicima peticije, koji svakodnevno trpe zbog nedostatka tog energenta".

Kako se precizira, potpisivanjem peticije građani zahtijevaju i da na internet stranici www.viksa.ba i društvenim mrežama tog poduzeća transparentno istaknu finansijske izvještaje o poslovanju KJKP VIK.

Iz Udruženja Kap podsjećaju da je po zakonu Vodovod i kanalizacija (VIK) javno poduzeće registrirano za proizvodnju i distribuciju vode, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije