Građani KS-a komunalnim preduzećima duguju 150 miliona KM

Fena
Građani KS-a komunalnim preduzećima duguju 150 miliona KM

Realizacija Akcionog plana koji se odnosi na povećanje naplate komunalnih usluga, bila je tema razgovora predstavnika Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS, Općinskog suda u Sarajevu, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Federalnog ministarstva pravde i kantonalnih javnih komunalnih preduzeća - Toplane Sarajevo, Rad i Vodovod i kanalizacija.

Konstatirano je da na Općinskom sudu u Sarajevu ima oko 850.000 neriješenih predmeta koji se odnose  na potraživanja komunalnih preduzeća od građana, dužnika  za komunalne usluge. Taj dug građana iznosi oko 150 miliona KM.

Predsjednica Općinskog suda u Sarajevu Janja Jovanović je kazala da je broj predmeta mnogo manji nego prethodne godine, što je pozitivno., a to je rezultat rada komunalnih preduzeća koja najprije pokušaju naplatit isporučenu uslugu od građana, a ukoliko to ne uspiju, onda mijenjaju predmet i sredstvo izvršenja- pljenidba automobila, dijela plaće ili penzije.

"Građani moraju shvatiti da isporučenu uslugu koju su primili moraju platiti. Svaka neplaćena usluga koja se naplaćuje putem suda se povećava. Osim što su zaduženi za vodu, grijanje ili odvoz smeća, građani moraju platiti i sudsku taksu koja je 20 KM, a time se njihova dugovanja uvećavaju", kazala je Jovanović.

S obzirom na to da neki građani čekaju zastaru predmeta, odnosno računa, ona je kategorički kazala da „zastare na sudu nema“, te u tom pravcu građani ne mogu očekivati ništa, jer, kako je pojasnila, javna preduzeća uvijek vode računa o roku zastare i kad treba da nastupi zastara oni podnesu prijedloge za izvršenje sudu. 

Ministar pravde i uprave KS Mario Nenadić je potvrdio da je komunalna privreda ostvarila značajne rezultate jer je broj predmeta na sudu bio veći od 1.200.000, a naplata je unaprijeđena za više od 50 miliona KM.

Nenadić je naveo pregled potraživanja komunalnih preduzeća prema građanima, te kazao da Rad ima 370.000 prijedloga na Općinskom sudu ili 34,5 miliona KM, Toplane 167.000 ili 71 milion KM, Vodovod i Kanalizacija 290.000 prijedloga ili 39 miliona KM.

"Sve ove iznose mi smanjujemo, stoga su rezultati više nego očigledni. Pepolovili smo različita potraživanja od strane komunalne privrede, ali mi još uvijek nismo zadovoljni, dok god govorimo o 150 miliona KM nerealiziranih potraživanja po osnovu neplaćenih komunalnih usluga, a kroz 850.000 tužbi", kazao je Nenadić.

Izrazio je zadovoljstvo što su realizirane aktivnosti rezultat promjene svijesti kod građana koji sve više prihvataju svoju odgovornost plaćanja komunalnih usluga, a i komunalna preduzeća su uradila puno na naplati.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije