Građani i građanke protiv izgradnje na lokalitetu parka Hastahana

Radiosarajevo.ba
Građani i građanke protiv izgradnje na lokalitetu parka Hastahana
FOTO: Radiosarajevo.ba / Park Hastahana na Marijin-Dvoru u Sarajevu

Grupa građana se protivi izgradnji na lokalitetu parka Hastahana od 2017. godine, a u oktobru 2017. godine pokrenuta je online peticija protiv izgradnje koju je potpisalo 1.838 građana, dok je anketa Asocijacije arhitekata u BiH iz septembra 2017. godine pokazala da skoro 97 posto anketiranih građana i građanki se ne slaže sa odlukom općinskog vijeća o izgradnji objekata na lokalitetu Hastahana, navodi se u saopćenju koje potpisuju „Građani i građanke – stanovnici i stanovnice Mjesne zajednice Marijin-Dvor, Općine Centar i ostalih općina grada Sarajeva“.

Pogledajte video prezentaciju: Kako bi trebala izgledati Hastahana

Dodaje se da regulacioni plan koji je Općinsko vijeće usvojilo uključuje podzemnu garažu, iako znamo da od 2010. godine do danas na području Marijin-dvora je igrađeno preko 2.000 podzemih garažnih mjesta.

„S tim u vezi, kapaciteta za parkiranje ima, samo tu oblast treba na odgovarajući način regulisati. Budući da su izlaz i ulaz u garažu tik uz džamiju Magribija, izražavamo zabrinutost jer se radi o zaštićenom spomeniku. Od ukupne površine Hastahane, prema novom prijedlogu će tek 42 posto biti zelena površina, dok je za park potrebno površine bar jedan hektar (što je trenutna površina čitave Hastahane). Ostaje nejasna svrha multifunkcionalne betonske plohe, za koju strahujemo da je samo osnova za zgradu“, pojašnjeno je.

U saopćenju se podsjeća da Sarajevo ima svega devet metara kvadratnih zelene površine po stanovniku, dok Svjetska zdravstvena orgnanizacija preporučuje 50 metara kvadratnih.

„Sarajevo u velikoj mjeri zaostaje za evropskim gradovima u ovom pogledu, a pri tome u zimskim mjesecima trpi katastrofalno zagađenje vazduha, koje je često i deset puta veće od dozvoljenog maksimuma. Povećanje svima dostupnih zelenih površina je imperativ zdravlja stanovništva ovog grada, među kojima je sve više onih koji si ne mogu priuštiti ni jednodnevni izlet van grada. S tim u vezi, od općinskih vlasti smo zatražili povlačenje trenutnog nacrta izmjena i dopuna regulacionong plana Gradski centar Marijin-dvor - lokalitet Hastahana i uređenje te održavanje parka Hastahana, koji se godinama namjerno zanemaruje i uništava“, poručili su.

Naveli su da će iskoristit javnu raspravu da ponovo iznesu svoj stav i argumente protiv ponuđenog nacrta izmjena i dopuna regulacionong plana.

Kako su naveli javna rasprava o nacrtu izmjena i dopuna regulacionong plana Gradski centar Marijin-dvor - lokalitet Hastahana bit će održana 29. maja 2019. u 17 sati u prostorijama Mjesne zajednice Marijin-dvor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije