Godišnjica 1. korpusa ARBiH: Više od 6.000 boraca položilo život u odbrani

AA
Godišnjica 1. korpusa ARBiH: Više od 6.000 boraca položilo život u odbrani
FOTO: AA / Danas je obilježena 26. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća na Spomen-obilježju ubijenoj djeci Sarajeva, te na Šehidskom mezarju Kovači obilježena je 26. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH.

Sarajevo / Postrojavanje veterana: 26. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

Brojni veterani Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine okupili su se najprije na Trgu Prvog korpusa u Sarajevu, gdje je obavljeno postrojavanje. Nakon toga, kolona ratnih veterana, na čelu sa ministrom za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharemom Fišom, uputila se ka Spomen-obilježju ubijenoj djeci Sarajeva, gdje je polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i na drugi način odana počast ubijenoj djeci Sarajeva.

U sklopu obilježavanja današnjeg dana, veterani su se također zaustavili i kod Vječne vatre, te posjetili Šehidsko mezarje Kovači, gdje je na prigodan način iskazana počast borcima palim za odbranu države Bosne i Hercegovine.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo je novinarima kazao kako je 1. septembar jedan od najznačajnijih datuma u novijoj historiji Bosne i Hercegovine.

"Tog dana sve jedinice Patriotske lige, Zelenih beretki, Teritorijalne odbrane objedinjene su u jednu vojnu organizaciju koja je uspjela da odbrani i ne dozvoli agresoru da uđe u grad Sarajevo", rekao je Fišo.

Naglasio je kako je 6.585 najboljih sinova, patriota, pripadnika Armije BiH položilo svoje živote u odbrani jedine domovine.

"Ovih dana odajemo počast svim branioca i sjećamo se slavne, herojske armije. Uvijek kažem da su oni više voljeli BiH nego sebe. Stoga je značajno da se prisjetimo te slavne epohe, slavne borbe i slavne armije koja je zadivila cijeli svijet", zaključio je Fišo.

Prvi korpus Armije RBiH sa sjedištem u Sarajevu formiran je ratne 1992. godine u okviru početne reorganizacije i okrupnjavanja brojnih novonastalih patriotskih jedinica, jedinica teritorijalne odbrane i rezervnog sastava MUP-a RBiH, na prijedlog tadašnjeg načelnika Štaba vrhovne komande Oružanih snaga RBiH Sefera Halilovića, a po odluci Vrhovne komande (Predsjedništvo RBiH) i njenog predsjednika Alije Izetbegovića.

Prvi korpus je dao ogroman doprinos odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine u minulom ratu. Za prvog komandanta ove proslavljene operativno-taktičke formacije postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan.

Tri brigade Korpusa ponijele su počasne nazive ''slavna'', a četiri ''viteška''.

Od pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH, 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja ''Zlatni ljiljan'', 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH i 19 pripadnika ratnim priznanjem ''Srebreni štit''.

Na putu borbe za slobodu, 6.585 boraca Prvog korpusa poginulo je u odbrani suvereniteta, neovisnosti i cjelovitosti BiH. Za doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, Prvom korpusu Armije Republike BiH dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije