FUCZ u Sarajevu očistila od mina 15.000 kvadratnih metara površine

Radiosarajevo.ba
FUCZ u Sarajevu očistila od mina 15.000 kvadratnih metara površine
Foto: FUCZ / Deminiranje u Sarajevu

Na lokaciji „Briješće – Švabino brdo“ u općini Novi Grad Sarajevo demineri Federalne uprave civilne zaštite očistili skoro 15 hiljada kvadratnih metara sumnjive površine.

„Tokom izvođenja radova na ovom deminerskom zadatku pronađena su tri NUS-a (neeksplodirana ubojna sredstva), a njihovo uništavanje obavio je tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) 'Sarajevo A'. Na ovom području timovi FUCZ-a i ranije su izvodili deminerske radove na više lokacija, a trenutno se radi na deminerskom zadatku 'Vis' koji također pripada općini Novi Grad Sarajevo. Federalna uprava civilne zaštite realizacijom i ovog zadatka dala je svoj doprinos ispunjavanju obaveza Bosne i Hercegovne prema konvenciji o kasetnoj municiji“, pojašnjeno je u saopćenju FUCZ-a.

Dodaje se da na lokaciji “Briješće – Švabino brdo” u općini Novi Grad Sarajevo izvršena je primopredaja zadatka čišćenja, tehničkog izviđanja i uklanjanja kasetne municije.

„Na ovom zadatku bio je angažovan Deminerski tim za uzorkovanje FUCZ. Ukupna površina predmetnog zadatka iznosila je 14.793 m2, od čega je metodom čišćenja urađeno 8.437m2 a manuelnom metodom tehničkog izviđanja 6.356 m2. Tokom izvođenja radova na ovom deminerskom zadatku pronađena su tri NUS-a. Uništavanje pronađenih sredstava obavio je tim Federalne uprave civilne zaštite za uklanjanje eksplozivnih sredstava (UES) “Sarajevo A”. Očišćeno zemljište predato je lokalnoj zajednici kao krajnjem korisniku a predstavnici Službe civilne zaštite općine Novi Grad Sarajevo upoznati su sa obavljenim radovima i granicama završenog deminerskog zadatka. U neposrednoj blizini ove lokacije nalazi se gradska deponija smeća“, pojašnjeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije