FOTO: Inžinjerka NASA-e i volonteri čiste Opservatorij na Trebeviću

Radiosarajevo.ba
FOTO: Inžinjerka NASA-e i volonteri čiste Opservatorij na Trebeviću

U okviru obilježavanja "Sedmice svemirskih istraživanja" od 10. do 16. aprila, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini ugostila je dr. Zaineb Nagin Cox, inžinjerku NASA-e, poznatu Američku voditeljicu "Taktičke misije na Mars – svemirska letjelica Curiosity" (Naučna laboratorija za istraživanje Marsa).

Cox je danas učestvovala u akciji čišćenja opservatorije na Trebeviću, a Astronomsko društvo "Orion" organiziralo je poseban program gdje su svi prisutni mogli posmatrati Sunce posebnim teleskopom, a u prostoru devastirane opservatorije izloženi su posteri "Astronomska opservatorija Sarajevo - Jučer, danas, sutra".

Na postavljenoj izložbi posjetitelji mogu vidjeti aktivnosti prije 1992. godine, kako danas izgleda opservatorija i kakva bi ona trebala biti nakon obnove.

Ova svjetski poznata inžinjerka izrazila je danas zadovoljstvo zbog organiziranja čišćenja opservatorije, ali i nadu da će ovaj objekt biti uskoro i obnovljen.

Podsjetila je da je u BiH došla na poziv Ambasade SAD-a, kazavši da je veoma važno da SAD podržava obnovu ovako važnog dijela Sarajeva.

Okupljenima je govorila o istraživanju Marsa i robotike, ali i o ostalim misijama NASA-e i drugim agencijama, kazala je i da se prije svake misije u svemir ptvenstveno šalju roboti, pa tek onda ljudi, dodajući da je njen posao svakodnevno slati komande robotu na Marsu.

"Vozimo se po Marsu kako bismo saznali da li je nekada bilo života na toj planeti. Znamo da je nekad prije tri milijarde godina bilo vode na Marsu i sada pokušamo saznati da li se voda zadržala dovoljno dugo da bi mogla kreirati život. Gotovo tri godine smo gore i odgovor je DA. Mars je imao uvjete za život, iako nismo još pronašli dokaze života, no znamo da je Mars bio mnogo sličniji planeti Zemlji",  istaknula je Cox.

Potpredsjednica Astronomskog društva "Orion" Adela Subašić-Kopić kazala je danas novinarima da volonteri iz Udruženja građana "Let's do it" čiste tvrđavu i plato, a cilj je da se ponovo ukaže na potrebu stavljanje ove opservatorije u funkciju.

Projekt obnove ovog važnog objekta bit će prezentiran na ovogodišnjem Sarajevo Bussines Forumu investitorima, najavila je Subašić-Kopić, ali to neće biti prvi put da se taj projekat prezentira investitorima, no ona kaže da do sada nije bilo pozitivnog odgovora.

Izrazila je nadu da će se uskoro naći novac za obnovu ovog objekta budući da Trebević sve više oživljava, a u toku je i obnova žičare te bi bilo od izuzetne važnosti da i opservatorija bude obnovljena.

Za obnovu austrougarske tvrđave, prve zgrade opservatorija na Trebeviću, potrebno je oko 500.000 KM. Bio bi postavljen i robotski teleskop koji bi služio svim građanima Bosne i Hercegovine jer bi bez dolaska u opservatorij putem interneta mogli usmjeriti teleskop gdje žele.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije