Forto predstavio budžet KS: Više od 940 miliona za 2019. godinu

Fena
Forto predstavio budžet KS: Više od 940 miliona za 2019. godinu
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Skupština KS

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto prezentirao je zastupnicima Prijedlog budžeta za 2019. godinu u iznosu od 941.762.186 KM ističući da je Nacrt budžeta utvrdio bivši saziv vlade KS-a te da je povučen dva puta s dnevnog reda, što je uskratilo i pravo na javnu raspravu.

Kao najveću promjenu u odnosu na prethodnu godinu Forto je naveo planiranu integraciju Univerziteta u Sarajevu, koja uključuje 31 visokoškolsku ustanovu i Rektorat na Jedinstveni račun trezora Kantona Sarajevo (JRT KS).

Najavio je i rebalans budžeta dodajući da će to biti zamišljeni budžet aktuelnog saziva Vlade te da će amandmane opozicije pokušati integrirati kroz rebalans. Kao najveći problem identificirao je kapacitet za realizaciju budžeta, pojašnjavajući da postoje milionski projekti koje su zatekli, a koji se ne izvršavaju, kao što je rekonstrukcija vodovodne mreže.

"Neke projekte smo zadržali, ali rebalans će se odnositi na one projekte za koje smatramo da će biti završeni u ovoj godini. Ne želimo da se desetine miliona prenosi u narednu godinu", pojasnio je Forto.

Dodao je da je 160 miliona KM ili 17 posto za investicije, što smatra vrlo pristojnim, budući da je oko 60 posto budžeta planirano na plaće.

Forto je naglasio da su oko 100 mjera iz programa Vlade koje je dogovorili šest stranaka u vlasti uvrstili u Prijedlog budžeta, ali da će najznačajnije izmjene biti u rebalansu.

Promjene koje su predložene u proceduri kreiranja Prijedloga budžeta vidljive su i na poziciji Kabineta premijera. U Nacrtu budžeta na toj stavci planiran je iznos od 930.769 KM. U Prijedlogu budžeta taj iznos je smanjen za 447.880 KM tako da on sad iznosi 502.889 KM.

Premijer Forto je kazao da je umanjenje nastalo nakon što je od tih sredstava 225.000 KM, sa stavke grantova pojedincima i neprofitnim organizacijama, preraspoređeno na određena ministarstava i to: 75.000 na Ministarstvo zdravstva za potrebe Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka” - Roditeljsku kuću, 50.000 KM je prebačeno Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice za Projekt borbe protiv maloljetničke delikvencije, 70.000 KM je dato Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih te 30.000 KM je predviđeno kao Podrška nadarenoj djeci i omladini u oblasti sporta na poziciji Ministarstva kulture i sporta.

Također je naglasio da su plate u Kabinetu premijera bile predviđene za deset uposlenika, a u Prijedlogu budžeta one su smanjene na iznos za osam uposlenika što onemogućava bilo kakvo novo upošljavanje u ovom kabinetu. Preostali iznos od 222.880 KM je u potpunosti izbrisan sa budžetske pozicije Kabineta premijera.

Ministar finansija KS-a Amel Kovačević kazao je da je Prijedlog budžeta u odnosu na Nacrt veći za 13.391.310 KM, te da je došlo do nekoliko značajnih promjena. Povećani su transferi koje ostvaruju budžetski korisnici u iznosu od 1.059.279 te da su smanjeni vlastiti prihodi i donacije u iznosu od 364.145 KM. Također je naglasio da je na prijedlog Ministarstva saobraćaja došlo do uvećanja namjenskih prihoda naknade za parkirališta u iznosu od 300.000 KM.

Kovačević je naglasio da je prvi put, nakon osnivanja Kantona Sarajevo, prelaskom Univerziteta u Sarajevu na JRT KS, planirani su i prihodi Univerziteta u Sarajevu (UNSA), koji i dalje pripadaju isključivo Univerzitetu, kao vlastiti prihodi koje Univerzitet ostvaruje. Ukupni prihodi UNSA za 2019. godinu iznose 48.741.012 KM.

Dodao je da je u resoru zdravstva izdvojeno povećanje za programe preventivne zdravstvene zaštite. Kapitalni transferi uvećani su za dodatna dva miliona KM. Neki od projekata su: izgradnja, rekonstrukcija i sanacija na objektu JU Psihijatrijska bolnica KS, nabavka opreme u KCUS i JU Opća bolnica "Prim. dr Abdulah Nakaš", proširenje i sanacija laboratorija i rekonstrukcija glavne zgrade Hitne pomoći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije