Novčana pomoć najboljim bh. fizičarima na Olimpijadi u Portugalu

Radiosarajevo.ba
Novčana pomoć najboljim bh. fizičarima na Olimpijadi u Portugalu
Foto: Vlada KS-a / Ministar Elvir Kazazović s najboljim bh. fizičarima

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović primio je danas učenike Nolu Šegalo, Admira Papića, Davora Bokana, Muhameda Sokolovića i Irfana Durmića koji su na nedavno održanom Državnom prvenstvu u fizici za učenike srednjih škola zauzeli prvih pet mjesta.

Ovaj izvrstan rezultat omogućio im je pravo učešća na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike koja se ove godine održava u Portugalu od 21. do 29. jula ove godine, a zašto će im finansijsku podršku dati Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade i Vlada KS.

To je, ovom prilikom, učenicima potvrdio ministar Kazazović koji je iskazao zadovoljstvo jer svi ovogodišnji mladi fizičari - prvaci Bosne i Hercegovine dolaze iz Kantona Sarajevo.

"Ovim su oni pokazali da se u našim školama izuzetno kvalitetno radi iz fizike, ali i iz matematike i informatike, jer su rezultati sarajevskih učenika među najboljim. U ovom slučaju u pitanju je potpuni uspjeh fizičara iz KS, što potvrđuje njihovo osvajanje prvih pet mjesta“, naglasio je ministar Kazazović.

Najavio je stipendiranje nadarenih i talentovanih učenika, posebno iz nastavnih predmeta fizike, matematike i informatike, za njihovo dalje obrazovanje na nastavničkim fakultetima, kako bi se rejting studenata na ovim fakultetima povećao, s ciljem dobijanja što kvalitetnijeg i boljeg nastavničkog kadra.

"Sličan projekt provodimo za stipendiranje obrazovanja učenika za deficitarna zanimanja, što se pokazalo jako korisnim, jer smo uspjeli privući i upisati djecu u sva odjeljenja ove vrste zanimanja u srednjim stručnim školama“, rekao je ministar Kazazović.

Učenik Katoličkog-školskog centra Irfan Durmić je kazao kako je uspjeh u svim sferama života moguć, ako ste istinski posvećeni, istrajni i uporni.

"Kada je u pitanju naš nastup na Olimpijadi, možemo garantovati da ćemo dati 100 posto od sebe, biti optimistični i nadati se dobrim rezultatima te novim uspjesima“, dodao je mladi Durmić te naglasio kako za svoj rezultat može zahvaliti svojoj osnovnoj i srednjoj školi, jer je imao njihovu kontinuranu podršku.

Učenica Međunarodne srednje škole Nola Šegalo rekla kako se mnogima fizika čini teškom na prvi susret s njom, zbog raznih razloga. 

"Nekima djeluje nerazumljiva, a nekima je nisu dobro objašnjavali i na najbolji način predstavljali. Međutim, ako se desi obrnuto i, uz to imate podršku, imate motivaciju, vrijedno radite i vježbate onda ona postaje interesantna i jednostavna“, objasnila je mlada fizičarka Šegalo te obećala medalje sa predstojeće olimpijade.

Mentor i predsjednik Udruženja fizičara Federacije BiH Benjamin Fetić je podsjetio da su bh. fizičari posljednjih godina imali poprilično velike uspjehe, jer su se u posljednje tri godine uvijek vraćali sa barem dvije medalje.

"I ove godine očekujemo da nastavimo taj uspjeh, što će naravno zavisiti od tipa zadataka pošto učenici rade teorijske i eksperimentalne zadatke. A i puno faktora utječe na to. Međutim, naša ekipa je odlična i imat će jednomjesečne pripreme na Odsjeku za fiziku na Prirodno-matematičkom fakultetu, tako da očekujemo da će do polaska na takmičenje biti potpuno spremni“, objasnio je Fetić.

Iskazao je nadu se da će se ubrzo uspostaviti jedinstven sistem za budžetsko finansiranje takmičenja naših najboljih učenika, jer takvu praksu odavno imaju uspostavljenu i nama susjedne zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije