Finci: Pesah je praznik oslobođenja koji obilježava historijski događaj

Radiosarajevo.ba
Finci: Pesah je praznik oslobođenja koji obilježava historijski događaj
Foto: Općina Centar / Jevrejska općina u Sarajevu, Pesah
Jevreji širom svijeta obilježavaju Pesah, praznik slobode, proljeća, porodične radosti i beskvasnog hljeba, koji se slavi u spomen spasenja Jevreja iz egipatskog ropstva.

Praznik se tradicionalno obilježava i u Jevrejskoj općini u Sarajevu, a ovogodišnjoj svečanosti, među brojnim zvanicama, prisustvovali su načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić, te savjetnici načelnika Mustafa Resić i Jasmin Gerin.

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH, istakao je da je Pesah praznik slobode, a ona je važna, ne samo Jevrejima nego svim ljudima.

"Pesah je praznik oslobođenja koji obilježava historijski događaj – izlazak Jevreja iz egipatskog ropstva. Slobodu treba stalno čuvati. Možda najveća opasnost za slobodu dolazi od nas samih, jer mislimo da smo slobodni i da je to iza nas. Pesah je zbog toga proces stalnog samooslobađanja. Praznik i njegovi simboli su simboli borbe svakog Jevrejina, i rekao bih svakog čovjeka da ostvari trajnu slobodu u kojoj će živjeti. Sloboda je i za nas u Bosni i Hercegovini, zajedno sa mirom u kome uživamo najveća svetinja i zato je ovo praznik ne samo za Jevreje naše zemlje, nego, rekao bih za sve naše građane", kazao je Finci.

Ovom prilikom je načelnik Ajnadžić uručio zaključak o donaciji finansijskih sredstava u iznosu od 2.500 KM Jevrejskoj opštini Sarajevo, a na prijedlog Komisije za odnose sa vjerskim zajednicama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije