U susret EYOF-u 2019: Počela obnova Olimpijskog muzeja u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
U susret EYOF-u 2019: Počela obnova Olimpijskog muzeja u Sarajevu
Foto: Facebook / Obnova Olimpijskog muzeja u Sarajevu
U susret Europskom omladinskom olimpijskom festivalu (EYOF), koji će naredne godine biti održan u Sarajevu, gradske vlasti izvode brojne infrastrukturne radove, pa je tako počela i obnova Olimpijskog muzeja u glavnom gradu BiH.

Kako je navedeno na Facebook stranici gradonačelnika Sarajeva Abdulaha Skake, u toku je obnova "originalnog" Olimpijskog muzeja u Petrakijinoj ulici, koji je jedan od simbola i najreprezentativnijih objekata austrougarske arhitekture u gradu.

"Uporedo s ovom obnovom, Grad Sarajevo i Stari Grad nastavljaju sa rekonstrukcijom i uređenjem stepeništa u ulici Niže banje, koje vode do Olimpijskog muzeja Sarajevo. Uradit ćemo sve da Olimpijski muzej u novom ruhu dočeka sportiste i goste na EYOF-u, čiji će domaćini biti Sarajevo i Istočno Sarajevo", ističe se u objavi povodom obnove Olimpijskog muzeja.

Inače, muzej u Petrakijinoj ulici srušen je tokom ratnih dejstava u Sarajevu, zbog čega su eksponati i važne kolekcije iz ovog muzeja premješteni u zgradu Olimpijskog komiteta BiH, u Alipašinoj ulici, sve do konačne rekonstrukcije Olimpijskog muzeja.

Podsjećamo, EYOF 2019 je najveći sportski olimpijski festival u Sarajevu, nakon ZOI ’84, na kojem učestvuju mladi sportisti između 14 i 18 godina. Organizuje se zimski i ljetni festival svake dvije godine. EYOF je u sastavu Europskog olimpijskog komiteta koji ima eksluzivna prava na događaj. 

EYOF 2019. godine bit će održan u glavnom gradu BiH tokom februara naredne godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije