Radovi / Euro-Asfaltu dodijeljen 16 miliona KM vrijedan posao izgradnje IX transferzale

06. 07. 2018. u 07:43:00 K. Silajdžija

Shares:0

Kompanija Euro-Asfalt iz Sarajeva pobijedila je na tenderu za izgradnju IX transferzale koja treba spojiti ulicu Džemala Bijedića s ulicom Safeta Zajke u sarajevskom naselju Alipašin Most.

Odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača, objavila je Direkcija za puteve Kantona Sarajevo na portalu javnih nabavki Bosne i Hercegovine.

Riječ je o dionici koja prolazi kroz krug Energoinvestove Tvornice dalekovoda Sarajevo (TDS), a upravo ovo zemljište bilo je predmet dugogodšnjeg spora između TDS-a i Općine Novi Grad. To je ujedno bio i glavni razlog stalnog odgađanja realizacije ovog projekta.

ix-transferzala-projekat-izgradnje-mapa1.jpg - undefined

Lokacija buduće IX transferzale koja prolazi kroz krug Tvornice dalekovoda Sarajevo   Foto: Openstreetmap.org

Vrijednost ugovorenog posla iznosi 16 miliona KM bez PDV-a, a kriterij za odabir izvođača radova bila je najniža cijena, navedeno je u obavještenju Direkcije za puteve KS.

Stručni savjetnik u Direkciji za puteve KS Ismar Jusufspahić precizirao je za Radiosarajevo.ba da je potpisan ugovor sa kompanijom Euro-Asfalt u kojem je određen rok od 18 mjeseci za završetak svih predviđenih radova, ukoliko budu osigurana sva finansijska sredstva.

“Predviđena je izgradnja IX transferzale sa rekonstrukcijom postojećih raskrsnica sa ulicama Džemala Bijedića i Safeta Zajke. Podrazumijeva se izgradnja saobraćajnice sa po dvije trake u oba smjera, izgradnja nadvožnjaka preko šest kolosijeka željezničke pruge, kao i rekonstrukcija postojeće raskrsnice u ulici Safeta Zajke i njeno pretvaranje u kružni tok i pothodnicima za pješake”, objasnio je Jusufspahić.

deveta-transferzala-projekat2.jpg - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba

Prema njegovim riječima, prvi ugovor odnosi se na izgradnju nadvožnjaka iznad željezničke pruge u dužini od 150 metara, a rok za njegovu izgradnju je 12 mjeseci.

Zemljište u krugu Tvornice dalekovoda Sarajevo godinama je bilo predmet spora između ovog preduzeća i Općine Novi Grad, jer buduća IX transferzala presjeca krug tvornice na dva dijela i radnici se ne mogu normalno kretati.

Kako bi se riješio ovaj problem, radnici su zahtijevali da se ispod IX transferzale napravi tunel za njih kako bi mogli neometano raditi i kretati se u krugu preduzeća.

Jusufspahić je kazao da su eksproprijaciju zemljišta provele Općina Novi Grad Sarajevo i Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

“Pojavili su se određeni problemi u prvoj fazi izvođenja radova uzrokovani nezadovoljstvom radnika TDS-a projektnim rješenjem. Nakon niza sastanaka u Općini Novi Grad, dogovorena je prilagodba projekta u tom dijelu kako bi navedeno preduzeće imalo nesmetanu komunikaciju između parcela u svom vlasništvu, te izgradnja IX transverzale ne predstavlja fizičku prepreku za proizvodni proces”, pojasnio je naš sagovornik.

Govoreći o koristima izgradnje IX transferzale, Jusufspahić kaže da će ona imati ulogu najkraće veze za kretanje vozila iz pravca naselja sa desne strane rijeke Miljacke prema Alipašinom Polju i dalje prema centru grada i Ilidži.

"IX transverzala je primarna gradska saobraćajnica kojom je planirano povezivanje lijeve strane Općine Novi Grad Sarajevo sa obilaznicom grada, budućim gradskim autoputem i naseljima na desnoj strani”, dodao je naš sagovornik.

Napominje da su radovi na izgradnji nadvožnjaka već počeli nakon što je potpisan prvi ugovor za njegovu izgradnju.

KOMENTARI (1)